Linkovi

Standardi Saveta Evrope u medijima ključni za pristup Uniji


Konferencija povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope , Foto: Glas Amerike
Konferencija povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope , Foto: Glas Amerike

Međunarodna konferencija povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope pod nazivom „Primena instrumenata i standarda Saveta Evrope u oblasti medija i informisanja“ počela je u Beogradu, a okuplja profesionalce iz oblasti komunikacija i medija iz inostranstva i Srbije.

Zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Irina Sahakian Veter naglasila je da je sloboda govora jedno od osnovnih ljduskih prava, a mediji su ključni za ostvarivanje tog, kao i svih ostalih prava.

"Zloupotreba položaja, korupcija, diskrimincija, kriminalne aktivnosti samo su neka od kršenja ljudskih prava koja su obelaodanjena upravo rezultat istraživačkog novinarstva", ističe Veter i dodaje da je razotkrivanje činjenica je ključno i za privođenje pravdi onih koju su kršili prava.

On je izrazila je zadovoljstvo što se ovako važan skup odigrava u srpskoj prestonici.

Rad na pomoći koju pruža Savet Evrope sadrži naročit legitimitet jer je zasnovan na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava, nalazima mehanizama za monitoring u okviru organizacije, sbrojnim preporukama, deklaracijama i smernicama njegovog Komiteta ministara, koji služe kao merila u zemljama članicama Saveta Evrope i drugde“, rekla je ona.

Takođe je važno napomenuti da standarde Saveta Evrope koristi EU kao deo svojih pristupnih kriterijuma, takozvanih kopenhaških kriterijuma – pravila koja definišu da li neka zemlja može da pristupi EU. Ovo je naročito relevantno za zemlje kandidate za pristup, kao što je Srbija, dodala je Sahakjan.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, rekavši da Srbija, njen predsednik i Vlada stoje uz reč sloboda.

Uz slobodu informisanja i medija, baš kao i slobodu izražavanja, što sveukupno omogućava građanima Srbije da donose valjane odluke prilikom aktivnog odlučivanja i učestvovanja u demokratskim procesima,“ kazao je Gajović.

Za njega nema sumnje da ovakva Srbija koja teži istinskim vrednostima, na svom nepromenjenom evropskom putu, doprinosi opštem utemeljenju vladavini prava koja svo moramo da poštujemo.

Na otvaranju konferencije je govorio i Nikolas Faje, zamenik šefa misije, koji je napomenuo da su sloboda izražavanja, bezbednost novinara, medijski pluralizam i rad Javnog servisa među glavnim temama godinama unazad.

Veoma važan apsekt ove teme je Poglavlje 23 u pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj Uniji. Francuska ambasada spremna da pristupi konkretnoj primeni obaveza Srbije u toj oblasti kako bi postigla medijski pluralizam, veću bezbednost novinara i slobodu informisanja. Zainteresovani smo i za proces izrade nove medijske strategije i njenu primenu u realnoj sferi“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG