Linkovi

"Mediji gori nego u vreme Miloševića, laganje postalo legitimno"


Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski i novinari Gordana Suša i Slobodan Stupar na tribini Građanskog demokratskog foruma o medijima, 28. septembra 2019.
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski i novinari Gordana Suša i Slobodan Stupar na tribini Građanskog demokratskog foruma o medijima, 28. septembra 2019.

Medijskih sloboda bilo je više u vreme režima Slobodana Miloševića, laganje je postalo legitimno, tabloidi se uređuju u kabinetu Aleksandra Vučića, posle čije vladavine će ostati ledina na kojoj će se razni tući za preuzimanje vlasti, rečeno je između ostalog na debati o medijskoj situaciji u Srbiji u organizaciji Građanskog demokratskog foruma.

"Ovo vreme danas je neuporedivo, imamo 1.300 medija, što je mnogo za ovako malu zemlju, ali 90 odsto tih medija unisono govore i lažu. Laganje je postalo legitimna stvar", ukazala je novinarka Gordana Suša poredeći današnje vreme sa vremenom, u kojem je vladao Milošević.

Skrenula je pažnju na to da samo u Srbiji danas postoje TV tabloidi koji imaju i rijaliti zabavni program i informativne emisije, ali da bi zbog onoga što rade u informativnom programu trebalo da izgube dozvolu za rad - kada bi zaista funksionisalo Regulatorno telo za elektronske medije.

"Može Pink da ima rijaliti program, ali ne može da ima informativni program. Kao što mediji imaju ulogu u demokratizaciji društva, oni isto tako imaju ulogu i u oduzimanju te demokratizacije", rekla je Suša i nabrojala šta je preostalo od medija koji nisu pod kontrolom vlasti:

"Danas nemate ništa osim portala, tri nedeljnika i jednog niskotiražnog lista i jedne kablovske televizije, a koji su na meti, pre svega glavnog diktatora, koji projektno uništava slobodu medija".

Podsetila je na istraživanje prema koje su tabloidi objavili 300 lažnih vesti, a da je pre nekoliko dana javni servis citirao jedan od tabloida, koji je upravo u vrhu po broju objavljenih lažnih vesti, Informer.

"To nikada nije bilo i to pokazuje da su stvari došle dotle da tamo više nema nekog da misli", kazala je Suša.

Na pitanje ko danas kontroliše medije u Srbiji, nekadašnji novinar Radio-televizije Beograd i kasnije BBC-a Slobodan Stupar je odgovorio:

"Porodica Vučić, na čelu sa Aleksandrom, bratom Andrejem, ocem i majkom koju lično znam! I mislim da je ovo vreme mnogo gore nego vreme Slobodana Miloševića. Ono vreme je bilo strašno, a ovo današnje je farsično, kao jedna drama Dušana Kovačevića koja se ne igra na sceni nego u realnom životu, a likovi kao da su pobegli iz satira Domanovića, Kovačevića, Nušića".

Podsetio je na poslednji primer iz Leskovca, gde je gradnačelnik tog grada otkupio sve primerke Blic-a, u kojem je bio jedan tekst protiv njega.

"Apsolutna moć nad ljudima Vučiću je ideal, Gebelsovu literaturu ozbiljno je proučavao, a i sve naslednike Gebelsove. U Srbiji je imao uspeha do pre dve godine i mašinerija mu polako zakazuje, zamor materijala je prisutan, ni on se lično ne oseća dobro, familija se jako nakrala i motivacioni faktori nisu više na onom nivou koji je neophodan da bi totalitarizam sijao najjačim sjajem", kaže Stupar.

On je istakao da se tabloidi uređuju u Vučićevom kabinetu, da je njihovo poslovanje "banditsko" jer, kako kaže, polovina novca, koji koji su dobili na konkursima gradova i opština se sliva u kasu vladajuće Srpske napredne stranke.

Stupar se pribojava da bi oštre podele u društvu mogle dovesti do društvenog konflikta.

"Živimo u projektu koji je loše osmislio Aleksandar Vučić i u kojem ne postoji rešenje za 'posle'. Iza Vučića če ostati 'ledina' na kojoj će se voditi opšta tuča za vlast", kazao je Stupar i dodao:

"Vučić je umoran i jako pritisnut i spolja i iznutra, ali se i dalje naslovne strane za tabloide prave u njegovom kabinetu".

Istakao i da se sam Vučić više boji šta će biti, "nego što se mi bojimo za nas", jer on zna o čemu priča sa strancima iza zatvorenih vrata i koliko ga pritiskaju da ispuni obećanje da će im biti dozvoljeno da "uknjiže Kosovo u svoj katastar".

XS
SM
MD
LG