Linkovi

NUNS i UNS osuđuju napade prorežimskih medija na KRIK


Naslovna strana Srpskog Telegrafa za 23. juli 2019. godine, Foto: VOA
Naslovna strana Srpskog Telegrafa za 23. juli 2019. godine, Foto: VOA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje sinhronizovane napade prorežimskih tabloida i državnih funkcionera na istraživački portal KRIK, zasnovane na iskonstruisanim optužbama, i pruža punu podršku novinarima ove redakcije u daljem radu na razotkrivanju kriminala i korupcije, navodi sse u saopštenju iz ovog udruženja.

I Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje koje je portal KRIK dobio pošto je objavio tekst o navodnim koruptivnim vezama brata ministra finansija Siniše Malog sa firmom "Milenijum tim". Kako je objavio KRIK, posle objavljivanja teksta "Srpskog telegrafa" sa naslovom "Udarili na bebu i decu da bi rušili Vučića" počele su da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža, poput "nećete još dugo".

UNS poziva medije na uzdržanost od politizacije istraživačkih tekstova i ističe da je pravo medija da istražuju teme od javnog interesa.

Kako navode iz KRIK-a, tabloid u tekstu lažno optužuje novinare KRIK-a da su nevenčanu suprugu Predraga Malog spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu.

„Srpski telegraf“ je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako novinar KRIK-a prati nevenčanu suprugu Malog, ali na snimcima, kako saopštavaju iz KRIK-a, nije njihov novinar već nepoznata osoba koja nema veze sa redakcijom. Uz to Milan Lađević, glavni urednik „Srpskog telegrafa“, gostujući na TV Pink, na osnovu zloupotrebljenih snimaka sa sigurnosnih kamera i lažnih tvrdnji, optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“ i da je deo nekakve tajne operacije „Omča“, koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.

Tabloidi su reagovali posle istraživanja KRIK-a o imovini Predraga Malog, brata ministra finansija u Vladi Srbije.

Predrag Mali već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, navodi KRIK. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju „KBV datakom“. Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog. Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se ovakav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

Optužbama da su novinari KRIK-a državni neprijatelji potom su se pridružili i visoki državni funkcioneri Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević, Dubravka Filipovski, navodi NUNS.

XS
SM
MD
LG