Linkovi

Pentagon: Spremni smo na najgore


Američki padobranci, 4. januar 2020. Foto Spc. Hubert Delany III/U.S. Army via AP

Šef Pentagona Mark Esper rekao je da SAD žele da smire tenzije sa Iranom, ali i da je Vašington spreman da okonča bilo koji rat koji započne.

"Mi ne želimo rat sa Iranom, ali spremni smo da ga okončamo", rekao je prvi čovek Sekretarijata za odbranu, uz ocenu da bi Vašington voleo da vidi deeskalaciju.

Esper navodi da su obaveštajni podaci ukazivali da je Kasem Sulejmani predstavljao neposrednu pretnju i da je bilo pitanje dana kada bi napao.

Sekretar za odbranu Mark Esper, 7. januar 2020. Foto: divids via AP
Sekretar za odbranu Mark Esper, 7. januar 2020. Foto: divids via AP

I drugi američki zvaničnici saopštili su da je Kasem Sulejmani bio velika pretnja Amerikancima na Bliskom istoku, ali nisu javno pokazali nijedan dokaz za te tvrdnje.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je predsedniku Donaldu Trampu predočeno "bezbroj obaveštajnih podataka" bezbednosnih agencija, pre nego što je doneo odluku da se eliminiše Sulejmani.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen navodi da je Sulejmani hteo da napadne američke objekte i da tako ubije američke "diplomate, vojnike, mornare, vazduhoplovce i marince". Slično Pompeu, ni O'Brajen nije preicizirao detalje. On je samo rekao da ima "čvrste dokaze i važne informacije", uz napomenu da ne može da da više podataka, ali i obećanje da su dokazi jaki.

Državni sekretar Majk Pompeo govori o Iranu u Stejt Departmentu, 7. januara 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo govori o Iranu u Stejt Departmentu, 7. januara 2019.

Pompeo je rekao da je napad dronom bio prava odluka, da je sproveden odlično i da je bio u potpunosti legitiman.

"Ne samo da je Sulejmani počinio ono što smo naveli, stotine i hiljade masakra, uništavanje Libana i Iraka, gde su negirali volju naroda te dve države na suverenitet, nezavisnost i slobodu. To je sve Sulejmanijevih ruku delo. Nismo mogli da gledamo kako sprovodi teror u regionu. Stalno se trudio da sa svojim teroristima napravi mrežu sa ciljem da isplanira napade čije bi potencijalne žrtve bilo mnogi Amerikanci", naveo je Pompeo na konferenciji za novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG