Linkovi

Hamenei podržao Revolucionarnu gardu posle protesta zbog obaranja aviona


Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei obraća se Irancima tokom molitvi petkom, Teheran, 17. januar 2020.
Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei obraća se Irancima tokom molitvi petkom, Teheran, 17. januar 2020.

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei podržao je u petak Revolucionarnu gardu, čije je priznanje da je greškom oborila ukrajinski avion dovelo do višednevnih uličnih protesta.

U prvoj propovedi tokom molitvi petkom, od 2012. godine, Hamenei je vernicima rekao da bi elitna garda mogla da se bori van granica Irana nakon što je u američkom vazdušnom napadu ubijen general Kasem Sulejmani.

Hamenei je takođe optužio predsednika Donalda Trampa da je "klovn" koji se samo pretvara da podržava Irance, ali da će zabiti "zatrovani nož" u njihova leđa.

"Pretnje Irana samo će dodatno izolovati tu zemlju", rekao je Brajan Huk, specijalni izaslanik za Iran u američkom Stejt departmentu, u odgovoru na Hameneijevo obraćanje.

Huk je novinarima rekao i da Sjedinjene Države uvode sankcije protiv jednog iranskog generala.

Iran je na Sulejmanijevo ubistvo odgovorio raketnim napadima na američke snage u Iraku, u kojima nije bilo žrtava. Hamenei je istakao da je tim napadom "zadat udarac imidžu Amerike kao supersile". Stvarna kazna, kako je naglasio iranski vrhovni vođa, bila bi da se Amerikanci nateraju na povlačenje sa Bliskog istoka.

Dok se iranska Revolucionarna garda pripremala za američki kontranapad, do kojeg nije došlo, greškom je oborila ukrajinski avion ubrzo nakon njegovog poletanja sa aerodroma u Teheranu.

U rušenju aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Iranske vlasti su tri dana sakrivale svoju ulogu u tragediji i tvrdile da je avion pao zbog mehaničkih probema. Posle međunardnog pritiska, Teheran je priznao da je oborio avion, posle čega su izbili višednevni protesti.

Hamenei je ocenio da je obaranje aviona "gorka nesreća" koja je rastužila Iran, ali i usrećila njegove neprijatelje. Rekao je da su iranski neprijatelji upotrebili pad aviona da dovedu u pitanje Islamsku republiku, Revolucionarnu gardu i oružane snage.

Oštro je kritikovao i Britaniju, Francusku i Nemačku, koje su ove nedelje pokrenule mehanizam medijacije, predviđen nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, da bi izvršile prisak na Teheran da poštuje njegove odredbe. Hamenei je te zemlje nazvao slugama Amerike, ali i najavio da je Iran spreman da pregovara ali ne sa Sjedinjenim Državama.

Hameneijevu propoved pratile su hiljade ljudi, koje su povremeno prekidale govor uzvicima "smrt Americi".

Tenzije između Irana i SAD zaoštrene su posle odluke predsednika Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom. Vašington je od tada uveo oštre sankcije Iranu, što je dovelo do ekonomske krize u toj zemlji i sporadičnih protesta.

Posle Sulejmanijevog ubistva, Iran je saopštio da neće poštovati ograničenja iz nuklearnog sporazuma, zbog čega su evropske zemlje pokrenule mehanizam medijacije koji bi mogao da dovede do uvođenja dodatnih sankcija Teheranu.

XS
SM
MD
LG