Linkovi

Predsednik Irana: Tramp ne želi rat pred izbore 2020.


Predsednik Irana Hasan Rohani govori na konferenciji za štampu u Teheranu, Iran, 16. februara 2020.
Predsednik Irana Hasan Rohani govori na konferenciji za štampu u Teheranu, Iran, 16. februara 2020.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je u nedelju da ne veruje da će SAD povesti rat protiv njegove zemlje, zbog toga što bi to narušilo poziciju predsednika SAD Donalda Trampa pred ovogodišnje izbore.

Rohani je rekao da Tramp zna da bi rat sa Iranom "uništio" njegove šanse da pobedi na predsedničim izborima 2020.

Iranski lider dodao je da bi rat mogao da bude štetan po interese SAD i njihove regionalne saveznike, kao i za Iran.

"Mislim da Amerikanci ne teže ratu, pošto znaju kakvu bi štetu mogao da im nanese", rekao je Rohani na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi zemlje Persijskog zaliva, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Katara, izgubile puno ukoliko bi se konflikt između Irana i SAD izrodio u rat.

Teheran i Vašington približili su se otvorenom konfliktu u januaru, kada se u američkom napadu dronom ubijen najviši iranski general, Kasem Sulejmani, u okolini Bagdada u Iraku. Iran je odgovorio raketnim udarom na bazu u kojoj su bile smeštene trupe SAD u Iraku.

Tenzije eskaliraju otkako je Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana i svetskih sila iz 2015. i ponovo uveo oštre sankcije protiv Irana.

Rohani je ponovio da bi SAD trebalo da se priključe iranskom nuklearnom sporazumu ukoliko žele da se vrate pregovorima.

"Konačno ćemo doći do toga da neprijatelj jednog dana sedne za pregovarački sto, kao nekad", rekao je Rohani, govoreći o SAD.

Rohani je takođe ohrabrio Irance da u velikom broju izađu na parlamentarne izbore u februaru, kako bi demonstrirali prkos prema SAD.

"Amerikanci neće biti srećni velikim izlaskom", rekao je on. "Svakako bi bili srećno sa slabim odazivom na izborima".

Na parlamentarne izbore u Iranu gleda se kao na test popularnosti Rohanijevog relativno umerenog proreformskog bloka. Njegova vlada, međutim, snažno se bori da pošalje obećanja u kampanji po pitanju poboljšanja kvaliteta života ljudi, dok se iranska ekonomija bori sa teretom sankcija SAD.

Vlasti Irana takođe su zabranile hiljadama kandidata za parlamentarne izbore da uđu u trku, većinom reformiste i umerenjake.

Izbori u petak mogli bi da osnaže ruku iranskih čvrstorukaša, koji zagovaraju konflikt sa Zapadom.

XS
SM
MD
LG