Linkovi

Obaveštajni izveštaji u SAD upozoravaju na pretnju ekstremista u vezi sa izborima


Arhiva - Na ovoj fotografiji od 26. septembra 2019, direktor Kancelarije Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Nu Džersiju Džered Mejpls govori tokom saslušanja u podkomitetu Sekretarijata u Školi za bezbednost, na Kapitol hilu, u Vašingtonu.
Arhiva - Na ovoj fotografiji od 26. septembra 2019, direktor Kancelarije Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Nu Džersiju Džered Mejpls govori tokom saslušanja u podkomitetu Sekretarijata u Školi za bezbednost, na Kapitol hilu, u Vašingtonu.

Bezbednosni zvaničnici SAD upozoravaju da nasilni domaći ekstremisti predstavljaju pretnju predsedničkim izborima koji se održavaju narednog meseca, usled rasta političkih tenzija, građanskih nemira i strane kampanje širenja dezinformacija.

Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) izdali su memorandume u kojima se navodi da će pretnje koje domaći ekstremisti predstavljaju po ciljeve koji su u vezi sa izborima verovatno narasti na izborni dan 3. novembra.

Ta upozorenja za sada su većim delom ostala unutrašnja. Ali Kancelarija DHS-a u Nju Džerziju preuzela je neobičan potez javnog naglašavanja pretnje u slabo primećenom izveštaju na svom vebsajtu protekle nedelje.

Džared Mejpls, direktor Kancelarije DHS-a u Nju Džerziju, koja je objavila procenu pretnje, ocenio je da se takva pretnja nije dogodila u američkoj istoriji. "A ako i jeste, od onda su prošle decenije, ako ne i vekovi".

Protesti širom zemlje tokom polednjih meseci zbog rasne nepravde i policijske brutalnosti najvećim delom su bili mirni, ali neki su odveli u nasilnu konfrontaciju, uključujući i onu između ekstremista sa levice i desnice.

Sjedinjene Države se suočavaju sa pandemijom koronavirusa, visokom stopom nezaposlenosti i nastavkom predsedničkih izbora u polarizovanoj političkoj klimi.

Predsednik Donald Tramp protekle nedelje odbio je da se obaveže na mirnu predaju vlasti ukoliko izgubi na izborima od demokratskog rivala Džoa Bajdena. Tramp je pokušao da baci sumnju na legitimitet izbora zbog svoje zabrinutosti zbog glasanja poštom, koju su demokrate podstiču tokom pandemije koronavirusa

Dokumentovani slučajevi prevare tokom glasanja poštom ekstremno su retki i izborni eksperti kažu da bi bilo gotovo nemoguće da strani faktor ugrozi izbore kroz proces slanja glasačkih listića poštom.

U nedavnom internom biltenu FBI-a upozorava se da domaći ekstremisti sa različitim ideologijama verovatno predstavljaju sve veću pretnju vladi i ciljevima koji su u vezi sa izborima uoči izbora, reči su osobe koja je upoznata sa sadržajem biltena, čiji su delovi prvo objavljeni na Jahu njuzu.

Portparolka FBI-a rekla je da agencija "rutinski deli informacije sa našim partnerima za sprovođenje zakona kako bi pomogla u zaštiti zajednica kojima služe", ali je odbila da komentariše konkretan dokument.

U memorandumu DHS-a od 17. avgusta kaže se da bi ideološki vođeni ekstremisti i drugi akteri "mogli brzo da se mobilišu" i da se uključe u nasilje povezano sa izborima.

Dokument, koji je takođe prvi objavio Jahu njuz, Rojtersu je potvrdila osoba koja je sa njim upoznata.

U memorandumu se kaže da usamljeni prestupnici - beli suprimacionosti i drugi usamljeni prestupnici sa "personalizovanim ideologijama“ - predstavljaju najveću pretnju smrtonosnim nasiljem.

Portparol DHS-a uputio je Rojters na primedbe vršioca dužnosti sekretara Čada Volfa iznete početkom septembra, u kojima se kaže da je odeljenje "preduzelo akcije bez presedana da bi se pozabavilo svim oblicima nasilnog ekstremizma, posebno uključujući pretnje usamljenih prestupnika i malih ćelija pojedinaca“.

U centru pažnje

Tramp i njegovi najviši zvaničnici do sada nisu javno istakli bilo kakvu pretnju nasilnih ekstremističkih grupa po izbore.

Trampovi zvaničnici prstom su upirali na levičarske anarhiste i antifašiste tokom protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma tokom leta, ali spisi saveznih sudova pružaju malo dokaza koji pokazuju da su uhapšeni zbog nasilnih radnji bili pripadnici krajnje levih grupa.

Prošle nedelje, prva dva zvaničnika DHS-a priznala su na kongresnim saslušanjima, međutim, da su beli suprimacionisti predstavljali najsmrtonosniju domaću pretnju Sjedinjenim Državama u poslednjih nekoliko godina.

Direktor FBI-a Kristofer Vrej rekao je tokom saslušanja u Kongresu ranije ovog meseca da je njegova agencija sprovodila istrage protiv nasilnih domaćih ekstremista, među kojima su beli suprimacionisti i antifašističke grupe.

Rekao je da je najveći deo istraga bio o belim suprimacionističkim grupama.

Suprimacionističke, antisemitske, antivladine i srodne ideologije vezane su za 77 posto od 454 navodna domaća ekstremistička ubistva u protekloj deceniji, podaci su koje je prikupila Antiklevetnička liga, njujorška organizacija koja se bori protiv širenja mržnje, što je predstavljeno na jednom od kongresnih saslušanja prošle nedelje.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Ulijot rekao je Rojtersu da je Trampov najviši interes "zaštita SAD od svih pretnji - i stranih, i domaćih", kada je upitan da li se predsednik javno obratio povodom pretnji po izbore.

Mejpls, direktor DHS-a u Nju Džerziju kaže da njegova agencija nije izdala procenu opasnosti pred izbore 2016, ali da je ovaj put to neophodno.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG