Linkovi

Politika podelila komšije i porodice u Ohaju


Transparenti podrške predsedniku Trampu i demokratskom protivkandidatu Bajdenu ispred mesta za rano glasanje u Ferfeksu u Virdžiniji, 18. septembra 2020. (Foto: Reuters)
Transparenti podrške predsedniku Trampu i demokratskom protivkandidatu Bajdenu ispred mesta za rano glasanje u Ferfeksu u Virdžiniji, 18. septembra 2020. (Foto: Reuters)

Prva od tri predsedničke debate, u kojima će se direktno suočiti predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Džo Bajden – održava se u utorak uveče u Klivlendu u Ohaju. Predsednička trka je vrlo tesna, na nacionalnom nivou ali i u samom Ohaju, koji ponekad glasa za republikanske a nekad za demokratske kandidate. Mišljenja birača o dvojici kandidata se drastično razlikuju, a ponekad i unutar istih porodica.

Zastava sa imenom predsednika Trampa bila je prvi znak politike u jednoj mirnoj ulici u Klivlendu.

“Razmišljala sam da li da je istaknem ili ne, jer sam se plašila da bi neko mogao da mi puca na kuću. A onda sam pomislila – znate šta, neću da živim u strahu”, priča za Glas Amerike Dolores Džentili, pristalica predsednika Trampa.

Pred prvu predsedničku debatu, politika podelila komšije i porodice u Klivlendu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

A onda preko puta ulice – podršku Bajdenu je iskazala njena komšinica Peti Luči, sa kojom je prijateljica već 44 godine.

“Ko god da je u Beloj kući mora da bude lider, i bude pristojan, i pametan i – demokratski nastrojen”, kaže Peti.

Ohajo je ključna država na predsedničkim izborima – nijedan republikanac nikada nije dobio izbore a da nije pobedio u Ohaju. Predsednik Tramp pobedio je u ovoj državi sa većinom od 8 procenata 2016. Međutim, ove godine ankete pokazuju da ga svega nekoliko poena razdvaja od demokratskog kandidata Džoa Bajdena, dok je politika izazvala podele među komšijama, prijateljima a ponekad i članovima iste porodice.

“Polovina moje dece su Trampove pristalice. Zato ih više ne zovemo da dolaze, ne mogu da dolaze do sledeće godine. Šalim se. Kažemo – nećemo pričati o politici i onda ipak pričamo. A onda prestanemo“, priča Peti.

Širom zemlje, polarizacija između Trampovih i Bajdenovih pristalica duboko utiče na porodice. Džo Vajt predaje američku politiku na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv.

“Republikance više brine mogućnost da im se dete venča za osobu istog pola ili transrodnu osobu. Demokrate mnogo više uznemirava ideja da im se dete venča za republikanca.”

Dolores Džentili kaže da je njeno prijateljstvo sa Peti Luči veće od politike.

“Meni se dopada Tramp, njima se dopada Bajden, pa šta? Jedan od njih dvojice će pobediti.”

Očekuje se da će prva predsednička debata, koja se u utorak održava na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv – nedaleko od njihovih kuća – imati napete momente.

“Potpredsednik Bajden će možda pokušati da bude vrlo umeren I izbalansiran, ali takođe će tražiti način da se Tramp pokaže što je gore moguće, što znači da će možda probati da ga isprovocira”, očekuje profesor Vajt.

Prva debata republikanskog predsednika Donalda Trampa i demokrate Džoa Bajdena održava se u utorak uveče u Klivlendu u Ohaju, na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv.
Prva debata republikanskog predsednika Donalda Trampa i demokrate Džoa Bajdena održava se u utorak uveče u Klivlendu u Ohaju, na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv.

Bajden i Tramp u Klivlendu će raspravljati o svom dosadašnjem radu, Vrhovnom sudu, pandemiji koronavirusa, bezbednosti izbora i ekonomiji. Još jedna tema biće protesti o rasnim odnosima koji su povremeno dovodili do rušenja i pljački.

“Zato glasam za predsednika Trampa, zato što izgleda da Demokratska partija nije osudila ništa od svega ovoga”, kaže Dolores Đentili.

"Mislim da je Tramp jedna loša osoba, to me uznemiruje. Mislim da govori ružne stvari i ismeva ljude”, misli, s druge strane, Peti.

Prema novoj anketi, dva od tri birača u Ohaju slažu se da je politika narušila odnose među porodicama i prijateljima. Mnogi kažu da pokušavaju da to prevaziđu tako što izbegavaju sve razgovore o politici. Umesto toga, prepustiće debatu dvojici kandidata, u paviljonu Univerziteta Kejs Vestern Rizerv u Klivlendu.

XS
SM
MD
LG