Linkovi

Vodeći republikanci ističu važnost mirnog prenosa vlasti


FILE - Senate Republican Majority Leader Mitch McConnell, left, and Republican Sen. Lindsey Graham, both wearing face masks to protect against the coronavirus walk on Capitol Hill, in Washington, May 19, 2020.
FILE - Senate Republican Majority Leader Mitch McConnell, left, and Republican Sen. Lindsey Graham, both wearing face masks to protect against the coronavirus walk on Capitol Hill, in Washington, May 19, 2020.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni pokušala je u četvrtak da ublaži oštre reakcije republikanaca i demokrata nakon što je predsednik Donald Tramp u sredu odbio da se obaveže na miran prenos vlasti, ako izgubi na izborima 3. novembra.

"Predsednik će prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora. Prihvatiće volju američkog naroda", rekla je Mekeneni u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše izjavu koju je Tramp dao dan ranije u istoj sali za brifinge.

Mekeneni je naglasila da bi isto pitanje trebalo postaviti demokratama i ponovila da Tramp "želi da se otarasi masovnog glasanja poštom".

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni
Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni

Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi”, rekao je Tramp u odgovoru na novinarsko pitanje tokom brifinga za novinare u Beloj kući u sredu uveče.

“Prigovaram veoma snažno zbog glasačkih listića, koji su katastrofa”.

Tramp je, bez dokaza, više puta prognozirao masovnu prevaru u vezi sa desetinama miliona glasova, koji treba da stignu putem pošte, načina glasanja koji su demokrate ohrabrivale zbog pandemije koronavirusa.

“Želimo da imamo - da se otarasimo glasačkih listića”, nastavio je predsednik, objašnjavajući da, ukoliko se to dogodi, kako je naveo, “neće biti prenosa, iskreno; biće kontinuiteta”.

Vodeći republikanci u Kongresu naglasili su u četvrtak važnost mirnog prenosa vlasti.​

Lider senatske većine Mič Mekonel u četvrtak je objavio na svom Tviter nalogu da će “Pobednik izbora 3. novembra biti ianugurisan 20. januara" i dodao: "Imaćemo odgovarajuću tranziciju kao što je to bio slučaj svake četiri godine od 1792.”

Senator sa Floride Marko Rubio rekao je:

“U podne 20. januara 2021. u miru ćemo prisustvovati zakletvi predsednika”.

Članica Predstavičkog doma Liz Čejni, ćerka nekadašnjeg potpredsednika Dika Čejnija, podsetila je takođe na Tviteru da je “miran prenos vlasti ovekovečen u Ustavu i da je fundamentalan za očuvanje naše republike”.

Dugogodišnji republikanski senator Lindzi Grejem rekao je u program "Foks i prijatelji" na kablovskoj TV mreži Foks njuz.

“Ukoliko republikanci izgube, prihvatićemo rezultat”.

Trampov demokratski rival Džo Bajden takođe je odgovorio na Trampovu opsaku od srede.

"U kojoj zemlji se nalazimo? Ciničan sam”, rekao je bivši potpredsednik SAD.

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden
Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden

“Rekao sam gde se nalazimo? Vidite, on govori najneracionalnije stvari, Ne znam šta da kažem".

Senator Berni Sanders optužio je u govoru Trampa da je " spreman da podrije američku demokratiju da bi ostao na vlasti".

Sanders, kandidat za predsedničku nominaciju demokrata 2016. i 2020. godine, rekao je da "američki narod, bez obzira na stranačku pripadnost, mora da stavi do znanja da američka demokratija neće biti uništena".

Oglasila se i jedna od najstarijih organizacija za zaštitu ustavnih prava.

“Miran prenos vlasti je ključan za funkcionalnu demokratiju. Izjava predsednika Sjedinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca",
rekao je Dejvid Kol, direktor za pravna pitanja Američke unije za građanske slobode.

Tramp je prethodno u sredu rekao da misli da će se o rezultatu novembarskih izbora "na kraju odlučivati u Vrhovnom sudu i da je važno da u njemu sedi devet sudija".

Predsednik planira da u subotu objavi ime kandidata koji će popuniti mesto upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Ginzberg.

Ako Senat potvrdi predsednikovog kandidata pre izbora, to bi učvrstilo konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG