Linkovi

Tramp: Sporazum Srbije i Kosova učiniće Balkan sigurnijim


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp govori tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, u Beloj kući, u Vašingtonu, 4. sepmtebra 2020.(REUTERS/Leah Millis)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp ocenio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svet sigurnijim i da je za takav korak bila potrebna izuzetna hrabrost lidera.

Kako je objavio je Stejt department na svom Instagram profilu, Tramp je naglasio da je "bila potrebna izuzetna hrabrost" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija da krenu na ove razgovore i dođu u Vašington kako bi finalizovali ove obaveze.

"Učinivši to, oni su svoje zemlje, Balkan i svet učinili bezbednijim", poručio je Tramp, prenosi Stejt dipartment.

Grenel: Konflikt Srbije i Kosova pogrešno vođen, naš pristup drugačiji

Američki predsednik Donald Tramp gleda na 20-godišnji konflikt Srbije i Kosova kao na nešto što je pogrešno vođeno, a mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije”, ocenio je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Arhiva - Ričard Grenel
Arhiva - Ričard Grenel

Svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mesta uradimo ono što nisu uspeli oni koji su se do sada fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i Kosova”, istakao je Grenel za Srpski radio u Čikagu, prenosi FoNet.

Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji, mi ne želimo da se mešamo u rešavanje problema. Probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu”, ukazao je on.

Naša uloga je, dodao je Grenel, da ponudimo, da obezbedimo novac za realizaciju projekata za koje verujemo da mogu biti uspešni, da ispratimo tokove tog novca. Koncentracija na ovakvim ekonomskim projektima daje mladim ljudima u regionu bolji život, a političari će kasnije postići političke dogovore”, smatra Grenel.

Opisujući kako su tekli pregovori dve strane u Vašingtonu, Grenel je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "bio veoma težak pregovarač", da se snažno borio za srpski narod, što je očekivano, i da su pregovori bili žestoki, jer su obe strane želele više.

Grenel je istakao i da je uticao na Trampa i podstakao ga da poseti Srbiju, Kosovo i čitav region i da zaista pokaže ekonomsku moć u razvoju.

Predsednik Trump je rekao da bi mu bilo veoma drago da poseti region i da jedva čeka da dođe u posetu. Još nemamo datume ili specifikacije, ali već smo savladali prvu prepreku, a to je da se Bela kuća zvanično slaže sa tim”, predočio je Grenel.

Upitan o ideji mini Šengena, Grenel je objasnio da je Sjedinjene Države u tome neće učestvovati ili nadzirati, ali da im se sviđa ideja i žele da svi u njoj učestvuju.

Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u mini Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam”, objasnio je on.

Grenel je istakao da su tokom pregovora insistirali na tome da se na godinu dana prekinu pokušaji Kosova da uđu u međunarodne organizacije, kako bi moglo da se razgovara o ključnim temama.

"Sa druge strane, što se tiče odnosa Kosova i Izraela, Trampova administracija smatra da SAD moraju da na svaki način pokušaju da pomognu Izraelu, koji se nalazi u veoma neprijateljskom okruženju. Zato nam je važno da ojačamo grupu zemalja koja želi da podrži Izrael, i u tu grupu smo zaista snažno želeli da uključimo i Kosovo", rekao je Grenel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG