Linkovi

Njujork tajms: Tramp platio 750 dolara poreza u 2016. i 2017.


President Donald Trump pauses while speaking during a news conference at the White House, Sept. 27, 2020, in Washington.
President Donald Trump pauses while speaking during a news conference at the White House, Sept. 27, 2020, in Washington.

Predsednik Donald Tramp platio je samo 750 dolara federalnog poreza i u 2016, godini kada se kandidovao za predsednika, i u 2017. godini, tokom svoje prve godine u Beloj kući, izvestio je Njujork tajms u nedelju.

Tramp, koji je žestoko čuvao svoje poreske prijave i koji je jedini predsednik u moderno doba koji ih nije objavio, nije platio savezni porez na dohodak u 10 od poslednjih 15 godina, navodi se u članku.

Detalji poreskih prijava usložnjavaju ono kako Tramp sebe opisuje - kao oštroumnog i patriotskog biznismena, otkrivajući umesto toga niz finansijskih gubitaka i prihoda iz inostranstva koji bi mogli doći u sukob sa njegovom odgovornošću kao predsednika.

Obelodanivanje predsednikovih finansija pokazalo je da je on zaradio najmanje 434,9 miliona dolara u 2018. godini, ali je u poreskim podnescima prijavljen gubitak od 47,4 miliona dolara.

Advokat Trampove organizacije Alan Garten i portparol Trampove organizacije nisu odmah odgovorili na zahtev Asošiejted presa za komentar o izveštaju.

Garten je za Tajms rekao da je Tramp platio milionski porez i da se "čini da je većina, ako ne i sve činjenice, netačna".

Tramp je odbacio izveštaj na konferenciji za štampu u nedelju.

Govoreći u Beloj kući, Tramp je izveštaj odbacio kao "lažnu vest" i ustvrdio da je platio porez, mada nije dao nikakve detalje.

Takođe je obećao da će informacije o njegovim porezima "sve biti otkrivene", ali nije ponudio vremenski okvir za obelodanjivanje, a slična obećanja data tokom kampanje 2016. godine nikada nisu ispunjena.

Zapravo, predsednik je pokretao sudske sporove protiv onih koji traže pristup njegovim podacima, uključujući američki Predstavnički dom, koji tuži za pristupanje Trampovim poreskim prijavama u sklopu kongresnog nadzora.

Objavljivanje podataka, za koje je Tajms rekao da potiču iz datoteke koju su dobili o poreskim prijavama tokom dve decenije, dolazi samo nekoliko dana uoči prve predsedničke debate u utorak i nedeljama pre izbora koji su podelili naciju, protiv demokrata Džoa Bajdena.

Tokom prve dve godine na mestu predsednika, prema izvešaju Tajmsa, Tramp je od inostranih operacija primio 73 miliona dolara, što je uz dodatak njegovih golf imanja u Škotskoj i Irskoj uključuje i tri miliona sa Filipina, 2,3 miliona iz Indije i milion iz Turske.

Predsednik je 2017. godine platio 145.400 dolara poreza u Indiji i 156.824 dolara na Filipinima, u poređenju sa samo 750 dolara američkog poreza na dohodak.

Tramp je pronašao više načina da umanji svoje poreske račune, navodi se u članku. Uzimao je poreske olakšice na lične troškove poput stanovanja, aviona i 70.000 dolara za oblikovanje frizure dok je snimao TV šou "Šegrt".

Gubici u preduzećima u isključivom vlasništvu Trampa, kojima od rukovodi, čini se da su nadoknadili njegov udeo u "Šegrtu" i drugim entitetetima sa više vlasnika.

Tokom prve dve godine svog predsednikovanja, navodi se u članku, Tramp se oslanjao na poreske olakšice za poslovanje kako bi smanjio svoje poreske obaveze.

Tajms je rekao da mu krediti za poslovne investicije u vrednosti od 9,7 miliona dolara, koji su predati nakon što je Tramp zatražio produženje za podnošenje poreza, omogućavaju da smanji prihod i plati po samo 750 dolara u 2016. i 2017.

Uplate poreza na dohodak pomažu u finansiranju američkih vojnih i domaćih programa.

Tramp je, počev od 2010. godine, tražio i dobio povraćaj poreza na dohodak u iznosu od 72,9 miliona dolara, za šta Tajms kaže da je u osnovi tekuće revizije Poreske uprave (IRS). Predsednik je odbio da objavi porez pozivajući se na reviziju.

Ričard Nil, iz distrikta Masačuses, predsedavajući resornog kongresnog odbora koji je neuspešno pokušao da dobije Trampovu poresku evidenciju, rekao je da Timesov izveštaj čini još važnijim da njegov odbor dobije dokumente.

"Čini se da je predsednik izigrao poreski zakon u svoju korist i koristio pravne bitke da odgodi ili izbegne plaćanje onoga što duguje", napisao je Nil u izjavi. "Donald Trump je sada šef agencije koju smatra protivničkom. Od suštinske je važnosti da IRS-ov program revizije predsednika ostane bez mešanja."

Garten je u izjavi novinskoj organizaciji rekao da je predsednik "platio desetine miliona dolara ličnog poreza saveznoj vladi, uključujući milione ličnih poreza od najave kandidature 2015. godine".

Njujork tajms je rekao da je odbio da Gartenu dostavi poreske prijave do kojih je došao kako bi zaštitio svoje izvore.

XS
SM
MD
LG