Linkovi

Ko je Trampova kandidatkinja za Vrhovni sud i kakav je njen stav o gorućim pitanjima?


Sudija Ejmi Koni Beret tokom obraćanja u Beloj kući
Sudija Ejmi Koni Beret tokom obraćanja u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp je nominovanjem sudije Ejmi Koni Beret, koja bi u Vrhovnom sudu mogla da zameni preminulu Rut Bejder Ginzberg, odabrao posvećenu konzervativnu pravnicu.

Tramp je, pri objavljivanju nominacije, opisao Beret kao "jedan od najbrilijantnijih i najnadarenijih pravnih umova u zemlji" i ženu koja je "nezaustavljivo lojalna Ustavu".

Ejmi Koni Beret je trenutno sudija federalnog apelacionog suda, a nekada je radila sa konzervativnim sudijom Vrhovnog suda, Entoninom Skalijom, koji je preminuo 2016. Očekuje se da, uz sudije Nila Gorsača i Breta Kavanoa, koje je Tramp ranije postavio u Vrhovni sud, ojača većinu konzervativaca na šest, prema troje liberalnih sudija.

Ali, ne može se sa sigurnošću predvideti kako će glasati o gorućim socijalnim i ekonomskim pitanjima o kojima će se sud izjašnjavati u narednom periodu i koja utiču na živote miliona Amerikanaca - kao što je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker).

Tokom procesa nominacije za federalni apelacioni sud 2017, sudiji Beret su najčešće postavljana pitanja o tome da li može svoju katoličku veru da odvoji od prava, te da li će poštovati sudske odluke o abortusu, pravima LGBTQ populacije.

Ova pitanja će verovatno ponovo biti postavljana tokom pretresa u Senatu koji bi mogao da počne najranije 12 oktobra, kako prenose mediji.

Vera i pravo

Beret je posvećena katolkinja i majka sedmoro dece.

Baš njena vera je bila u fokusu demokrata tokom potvrđivanja na mesto u federalnom apelacionom sudu 2017, a ona je nastojala da ih uveri da neće dozvoliti da njena lična religijska uverenja utiču na odluke koje donosi.

"Sudija nikada ne treba da svoja lična uverenja stavlja iznad zakona", rekla je Beret i istakla da će poštovati odluke Vrhovnog suda, među kojima je i odluka o legalizaciji abortusa.

Ni tada nije ubedila demokrate u Kongresu, a i danas mnogi sumnjaju u njenu deklarisanu nepristrasnost.

"Mislim da će njena religijska uverenja dominirati", ocenjuje Kerolin Frederikson, profesorka na univerzitetu Džordžtaun.

Ali, oni koji brane sudiju Beret veruju da će svoje stavove odvojiti od prava.

"Nema sumje da je sudija Beret konzervativna. Ali, važno je razdvojiti to od stava da će svoja uverenja nametati celom svetu", kaže Endrju Hesik, profesor na Univerzitetu Severne Karoline.

Kakav je njen stav o odlukama Vrhovnog suda?

Odluke Vrhovnog suda su najviši akt prema kojem se ravnaju svi niži sudovi u SAD.

Ipak, Vrhovni sud ponekad menja sopstvene odluke, što je, kao princip, podržala i sudija Ejmi Koni Beret.

"Ponekad odluku treba preinačiti i ispraviti greške", rekla je na panelu organizacije Društvo federalista, uticajnog skupa konzervativaca i liberterijanaca, koje savetuje predsednika Trampa pri izboru sudija.

U stručnom članku koji je napisala 2013. sudija Beret je ipak napomenula da postoje odluke koje se nikada ne smeju menjati, kao što je odluka Vrhovnog suda iz 1954. o okončanju rasne segregacije u Americi. Ipak, među odlukama koje se ne smeju menjati nije navela onu o abortusu, a na pretresu 2017. nije želela da se izjasni da li bi glasala za promenu odluke kojom se dozvoljavaju gej brakovi.

I to brine borce za prava LGBTQ populacije.

"Ona je javno rekla da je brak zajednica muškarca i žene, što ukazuje da nije baš naklonjena odluci o gej brakovima iz 2015. i da bi možda mogla da traži da se preinači", kaže Kevin Dženings iz organizacije Lambda Legal.

Profesor Hesik smatra da je stav sudije Beret o odlukama Vrhovnog suda "malo agresivniji" nego kod drugih pravnika.

"U nekoliko članaka koje je objavila zastupala je stav da, ako postoje dobri razlozi, Vrhovni sud treda ponovo da razmotri svoje odluke i da ih ispravi ako treba".

Ipak, male su šanse da u skorije vreme odluka o abortusu iz 1973. bude preinačena, uprkos žestokoj kampanji religijskih grupa. Odluka o legalizaciji gej brakova je u većoj opasnosti.

"Ta odluka je veoma važna, ali je skoro doneta. To možda otvara prostor da neki ljudi pomisle da će se lakše promeniti, nego odluke koje važe već decenijama", kaže Hesik.

Ono na šta bi sudija Ejmi Koni Beret mogla da utiče je odluka o Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) o kojem će se sud izjasniti 10. novembra.

Kao profesorka prava na univerzitetu Notr Dam 2012.Beret se negativno izjašnjavala o Obamakeru i ocenila ga kao "napad na religijsku slobodu".

Tokom tri godine u federalnom apelacionom sudu, Beret se pokazala kao nezavisna sudija, kažu oni koji je brane. Glasala je u korist Trampove administracije u dva slučaja o imigraciji i podržala dve restrikcije na abortus u dva slučaja, ali je takođe presudila protiv Republikanske stranke u jednom slučaju.

XS
SM
MD
LG