Linkovi

Varhelji pozvao na dijalog o Zakonu o vjeri, opoziciju da učestvuje na izborima


Evropski komesar za proširenje i vanjsku politiku Oliver Varhelji tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Podgorici, 7. februara 2020. (Foto:Vlada Crne Gore)
Evropski komesar za proširenje i vanjsku politiku Oliver Varhelji tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Podgorici, 7. februara 2020. (Foto:Vlada Crne Gore)

Evropski komesar za proširenje i vanjsku politiku Oliver Varhelji saopštio je u petak u Podgorici da nova metodologija za pristupanje EU znači ubrzanje reformi u vladavini prava i medijskim slobodama, pozivajući opozicione partije da se uključe u rad na reformama i učestvuju na narednim izborima.

“Obzirom da je Crna Gora predvodnica procesa integracija, obećanje koje sam dao... da će najmanje jedna zemlja biti spremna da se pridruži EU do kraja mog mandata, nije moguće ostvariti ako vi to učinite da se to ostvari”, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare nakon susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i članovima Vlade.

“To znači da rad mora da se ubrza, reforme moraju da se ubrzaju, naročito u oblasti vladavine zakona i slobodi medija gdje imamo otvorenih pitanja koja moramo riješiti”, rekao je Varhelji.

Varhelji je ocijenio da Crna Gora ne može biti uspješna osim ako svi rade na tome, ističući da je potrebno da opozicija radi sa Vladom na tom uspjehu.

“Pozvao bih opoziciju da saradjuje i kreira sa vladom... kako bi se postigle reforme potrebne da bi država postala članica EU”, rekao je i dodao da “pruža ruku opoziciju” da učestvuje na izborima kako bi se uspostavio zajednički nacionalni minimum da bi se reforme mogle nastaviti bez obzira ko ima većinu u parlamentu.

Varhelji je rekao i da su se on i premijer Marković u razgovoru kratko osvrnuli i na crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da je na državama da naprave svoj religijski sistem.

“Evropska komisija nema šta da kaže o Zakonu. Jedini savjet za sve jeste - svijet gleda u vas”, rekao je i dodao da ohrabruje sve strane na dijalog i pronalaženje rješenja koje je prihvatljivo za svakoga.

On je rekao da je EU spremna da pomogne u pronalaženju dogovora oko Zakona, ističući takodje da je važno da rješenje bude pronadjeno u okviru nadležnosti države.

Evropski komesar za proširenje i vanjsku politiku Oliver Varhelji tokom zajedničke koferencije za medije sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Podgorici, 7. februara 2020. (Foto:Vlada Crne Gore)
Evropski komesar za proširenje i vanjsku politiku Oliver Varhelji tokom zajedničke koferencije za medije sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Podgorici, 7. februara 2020. (Foto:Vlada Crne Gore)

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je nakon sastanka sa Varheljijem da je Crna Gora očekivala, obzirom da je otvorila sva poglavlja u pregovorima, da se nova metodologija neće odnositi na njen proces pristupanja.

“Ipak, uvažavajući značaj koji pridajemo svim naporima s ciljem odrzavanja kredibiliteta evropske perpektive, kao odgovoran evropski partner, sa dužnom paznjom razmotrićemo nove momente koje donosi ovaj pristup i sagledati kako taj pristup EK moze biti nova vrijednost za nas proces”, rekao je Marković.

On je dodao da je to “kompatibilno sa našim opredjeljenj koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi“.

Đukanović: Zadovoljstvo novim geostrateškim pristupom EK

Kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića saopštio je da je Đukanović priredio radni ručak za komesara Varheljija.

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo posjetom komesara Varheljija nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove Evropske komisije, kao znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva Zapadnog Balkana biti izglednija i dostižna, što potvrđuju i prve izjave komesara i čelnika EK", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Prema navodima saopštenja, Varhelji je poručio, uz ocjenu da je bilo izvjesnog zamora od proširenja, da će upravo proširenje biti prioritet ovog rukovodstva, a njegov lično postavljen zadatak da barem jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Komisije.

“Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024”, prenosi Đukanovićev kabinet riječi Komesara za vanjsku politiku i proširenje EU.

Đukanović je, kako navodi njegov kabinet, “istakao zadovoljstvo novim geostrateškim pristupom EK, jer je to, kako se navodi, ono na čemu je insistirao u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima u prethodnom periodu”.

Sagovornici su tokom radnog ručka, kojem je prisustvovao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, “ukazali na značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja, kao uslova za evropski put i punu stabilnost”.

"U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, EU i EK nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, poruka je komesara Varheljija, uz savjet da se do rješenja pokuša doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama", piše u saopštenju.

Evropski komesar najavio je i da će se tokom posjete Podgorici, pored posjete parlamentu i sastanka sa predsjednikom Milo Đukanovićem, sresti i sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG