Linkovi

Vlada: Sud u Strazburu odbio da zabrani primenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti


Police seal-off the city center ahead of a vote for a bill on 'Religious freedoms and legal rights of religious organizations', near the parliament in Podgorica, Montenegro December 26, 2019. REUTERS/Stevo Vasiljevic
Police seal-off the city center ahead of a vote for a bill on 'Religious freedoms and legal rights of religious organizations', near the parliament in Podgorica, Montenegro December 26, 2019. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Crnogorska vlada saopštila je u nedjelju da je Evropski sud za ljudska prava odbio zahtjev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Iz Vlade su podsjetili da je advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnijela j27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mjere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do ocjene ustavnosti ili zaključenja ugovora sa SPC.

Vlada navodi da je Sud u Strazburu odbio ovakav zahtjev, o čemu je zvanično obaviještena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Služba za odnose sa javnošću podsjetila je i da je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

“Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali", kažu u Vladi Crne Gore.

Prema istom saopštenju, “najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu".

U međuvremenu, rekordan broj vjernika večeras je prisustvovao litijama u Podgorici, Nikšiću i većini gradova sa dominantnim pravoslavnim stanovništvom, poručujući da šetnje neće prestati dok vlasti ne povuku Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG