Linkovi

Nakon protesta na Cetinju, Mitropolija odustala od litije u tom gradu


Mitropolija crnogorsko-primorska SPC odustala je - na sugestiju policije - od litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti najavljene za četvrtak u staroj crnogorskoj prijestonici Cetinju, nakon što je u srijedu u tom gradu održan protest sa porukom “Na Cetinje nema šetnje”, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje MCP.

"Litija je trebala da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija” saopštila je MCP i dodala da je cilj litije trebao da bude “isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi vjeroispovijesti".

Prema navodima saopštenja, moleban će se, kako je najavljeno, održati u Cetinjskom manastiru, ali litije neće biti "jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od litije uzdrži u ovom trenutku".

“Argumentacija policija je bila da su u posjedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage”, kažu u Crkvenoj opštini cetinjskoj i dodaju da su upoznali policiju da “sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti".

"Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelijepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u sjenku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana", saopšteno je iz Crkvene opštinske cetinjske.

Oni su rekli i da je Cetinjski manastir “bio i ostaje srce ovoga grada i ostaje, kao i do sada, otvoren za sve, bez obzira na nacionalna, ideološka i politička opredjeljenja".

Više stotina ljudi protestovalo je u srijedu ulicama Cetinja protiv najavljene litije SPC u tom gradu, poručujući da je Cetinje “tu da sačuva obraz Crne Gore”, kao grad u koji je dobrodošao svako dobronamjeran “ko zna čije je srce”.

“Ukoliko bude potrebe i dalje ćemo se okupljati. Na svaku inicijativu koju ne smatramo dobronamjernom odgovorićemo ovako mirno i dostojanstveno'', poručio je predstavnik organizatora skupa, Predrag Vušurović, i dodao da Cetinje ”drugačije ne zna niti umije”.

Usvajanje Zakona o vjeroispovijesti izazvalo je tenzije u zemlji i proteste nezadovoljnih vjernika SPC, koji su nakon Božića prerasli u mirne litije ponedjeljkom i četvrtkom u većini crnogorskih gradova.

XS
SM
MD
LG