Linkovi

Marković: Mitropolija crnogorsko-primorska legitimna adresa za dijalog o Zakonu o vjeroispovijesti


ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković tokom intervjua za agenciju Asošijeted pres, 18. oktobra 2019. godine (Foto: AP/Risto Božović)
ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković tokom intervjua za agenciju Asošijeted pres, 18. oktobra 2019. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u srijedu da će Vlada Crne Gore o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti razgovarati sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i najavio da će ove nedjelje mitropolitu Amfilohiju uputiti poziv za nastavak razgovora o spornim pitanjima.

“Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit crnogorsko-primorski ili njegovi saradnici i sveštenici koje on opredijeli za razgovor”, rekao je premijer Marković.

On je najavio da će se u narednih nekoliko dana zvanično obratiti mitropolitu “za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoje povodom toga Zakona”.

“O unutrašnjim pitanjima Vlada će razgovarati sa akterima unutar Crne Gore. O tome ne može, niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije”, rekao je.

Marković je poručio da je “dijalog neupitan i on je temeljni princip kad postoje razlike”, navodeći da “snažno insistira” i želi da dođe do nastavka dijaloga.

“Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje Predsjednik svojim potpisom. Ovaj Zakon je prošao sve te procedure I on je u pravnom životu”, rekao je i dodao da “niko ne može da ga povuče”.

Predsjednik Vlade Crne Gore je pojasnio da Zakon može biti osporen u cjelosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu procedure, “kao što su predlog za ocjenu ustavnosti ili da neka politička većina pokrene amandmane na izmjenu Zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog”.

“Ne može crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to”, poručio je Marković.

Govoreći o tenzijama koje su uslijedile nakon usvajanja Zakona, Marković je ponovio da je zemlja prošla kroz težak period, koji je od neslaganja sa Zakonom “prerastao u klasičan direktan obračun sa drzavom Crnom Gorom, njenim institucijama i njenim suverenim pravom da odlučuje o unutrašnjim pitanjima”.

“Taj atak i nevidjenu propadgandu su nosili I akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne države Srbije”, rekao je Marković.

On je odbacio kao “neutemeljene” i “smiješne” tvrdnje protivnika Zakona da će država izvršiti prenamjenu vjerskih objekata u komercijalne svrhe.

“Nemaju utemeljenja tvrdnje da će bilo ko, osim vjernici koji i sada dolaze, te građani koji žele da posjete crkve i hramove, korisiti vjerske objekte u bilo koje svrhe, osim vjerske”, zaključio je Marković.

XS
SM
MD
LG