Linkovi

Obilježen Dan novinara Crne Gore: Nerasvijetljeni napadi, pritisci, hapšenja


Protest u Podgorici zbog napada na novinarku
Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Novinari u Crnoj Gori četvrtak obilježavaju Dan novinara Crne Gore, u atmosferi učestalih prijetnji i uznemiravanja predstavnika medija, desetina ranije neriješenih napada na novinare i nedavnih hapšenja troje novinara zbog objavljivanja lažnih vijesti.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković, rekao je povodom Dana novinara Crne Gore da i “ovaj Dan novinara dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim slučajevima napada na novinare”.

“Nijedan od velikih slučajeva - poput ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistva Olivere Lakić, Tufika Softića, ali i drugih, nije dobio svoj pravosudni epilog, i to najbolje govori u kakvoj atmosferi rade naše kolege. Ako se tome doda i činjenica da se novinari hapse zbog objavljenih tekstova, onda se može konstovati da su medijske slobode u Crnoj Gori i te kako ugrožene”, rekao je Marković.

On je naglasio da je “zato i ovaj jubilej prilika da medijska zajednica shvati da samo zajedno može uticati da novinari budu tretirani dostojanstveno i da im država mora obezbijediti normalne uslove za rad”.

“Nažalost, ovo je prilika da pomenemo i tešku finansijsku situaciju i niske plate u novinarskoj branši. Zato vlast treba prvo da riješi ove probleme, pa tek onda da kritikuje nivo profesionalnosti u našim medijima. Jer da bi izvještavali profesionalno, prvi uslov je da budemo živi”, naveo je Marković.

Predsjednica Društva profesionalnih novinara Mila Radulović saopštila je da "kolege najbolje znaju da li imamo čemu da se radujemo, pored svih nagomilanih problema na koje ukazujemo godinama, loših zarada koje su sve gore, radnog vremena koje mnogo prevazilazi ono predviđeno zakonom, do toga da nisu riješeni napadi i prijetnje našim kolegama, do toga da novinari strahuju od hapšenja i targetiranja.

"Danas smo došli u žalosnu situaciju da nam se desi ono što se nije dešavalo ni 1990-tih godina da novinari strahuju od hapšenja i od targetiranja", rekla je Radulović i podsjetila na hapšenje novinara zbog objavljivanja lažnih vijesti, te upozorenja medjunarodnih organizacija za zaštitu novinara da stavljanje lisica na ruke novinarima nije rješenje.

Ona je ocijenila da je na taj način veoma prekršeno pravo na izvještavanje u slobodnim uslovima i da "postoji velika bojazan na koji način ćemo moći da radimo narednih mjeseci, obzirom da su veoma podignute tenzije u društvu, da predstoje izbori ove godine, da su u toku protesti zbog nezadovoljstva donošenjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, turbuncije u odnosima sa Srbijom".

"Sve se to prelama preko medija, tako da smo mi neko ko je prvi na udaru... i mi, nažalost," plaćamo sve ono što drugi pokušavaju da završe preko medija", rekla je Radulović, koja je apelovala na kolege da se "uzdržavaju od objavljivanja adekvatno neprovjerene vijesti, da rade u dobroj vjeri kako nam nalažu standardi Savjeta Evrope, postupaju sa dužnom novinarskom pažnjom i ne podlježu dezinformacijama, koliko god da je teško".

Radulović je pozvala vlasti, "čiji su zvaničnici onako zdušno čestitali dan novinara i tvrde kako oni, eto, sve čine da možemo da radimo posao profesionalno, da ne targetiraju novinare".

Dan novinara čestitao je i predsjednik Vlade Duško Marković, koji je rekao da Crna Gora "predano radi na unapređenju ambijenta za rad medija" i naglasio da je "uloga medija i novinara od izuzetne važnosti za snaženje demokratije, emancipaciju i ukupan napredak države i društva".

"Više od jednog vijeka, crnogorski novinari su bili hroničari zbivanja, ali i pronosili glas razuma u teškim vremenima i istoroijskim prekretnicama na Balkanu", navodi se u čestitki Markovlća.

On je ocijenio da izazovi novog vremena nisu zaobišli medijsku zajednicu koja će "na najbolji način odoljeti izazovima lažnih vijesti i drugih hibridnih prijetnji kojima je naša država izložena, ostajući posvećenog principima tačnog i pravovremenog izvještavanja o svim pitanjima od interesa za javnost".

"Želim da podsjetim da je Crna Gora jedna od malobrojnih država koja je dekriminalizovala klevetu, te da predano radi na unapređenju ambijenta za rad medija", rekao je Marković i dodao da će tome ključan doprinos dati i set medijskih zakona čije se usvajanje očekuje ove godine.

Dan novinara Crne Gore obilježava se na dan kada je 1871. na Cetinju Izašao iz štampe prvi broj prvog crnogorskog nedjeljnika “Crnogorac”.

XS
SM
MD
LG