Linkovi

MVP: Crna Gora posvećena jačanju medijskih sloboda, ali će spriječiti narušavanje javnog reda i mira


Crnogorska policija hapsi novinara Dražena Živkovića u Podgorici, 13. januara 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Crnogorska policija hapsi novinara Dražena Živkovića u Podgorici, 13. januara 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore poručilo je u srijedu, u pismu upućenom evropskim institucijama, povodom nedavnih hapšenja novinara koji su objavili lažnu vijest o ekploziji u rezidencijalnoj "Vili Gorica" u Podgorici, da je Crna Gora posvećena jačanju medijskih sloboda, ali i da će spriječiti pokušaje narušavanja javnog reda i mira.

U pismu Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope, povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici, navodi se da crnogorska Vlada “bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava”.

MVP navodi da “ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima".

Iz tog resora Vlade podsjećaju da su, kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize evropskih partnera pokazale da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji, zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

"To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unaprjeđenju zakonodavnog okvira", kažu u MVP.

Prema navodima saopštenja, državni tužilac je konstatovao da se u radnjama procesuiranih urednika portala IN4S i Borba, povodom lažne vijesti o eksploziji, stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda.

“Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira”, navodi se u pismu crnogorskog ministarstva evropskim institucijama.

U pismu se dalje navodi da je Crna Gora “slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih”.

"Međutim, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo", navodi MVP i dodaje da zato “državni organi moraju intervenisati i sprječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka”.

"Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države", piše MVP.

Iz MVP su osudili svaki napad na slobodu izražavanja i poručili da ostaju posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda.

"Ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana", poručuje se u pismu.

Veliki broj međunarodnih organizacija, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica, oštro su kritikovali vlasti zbog nedavnih hapšenja crnogorskih novinara koji su objavili lažne vijesti, upozoravajući ih da na taj način ugrožavaju novinarske slobode u zemlji koja teži EU.

XS
SM
MD
LG