Linkovi

Amfilohije: Vlasti će pregovarati o imovini crkve sa MCP, ne sa Patrijaršijom


Protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Podgorici
Protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Podgorici

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije poručio je u ponedjeljak da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom, javio je Tanjug, prenosi portal Antena M.

Amfilohije, koji je blizu tri decenije na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske, poručio je i da je Mitropolija na čijem je on čelu "autonomna i samostalna kroz vjekove".

"Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu, jer je Mitropolija već autonomna", rekao je Amfilohije.

Crnogorske vlasti ranije su pozvale predstavnike crkve na dijalog o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti čije je usvajanje izazvalo haos u parlamentu i tenzije u cijeloj zemlji, a desetine protivnika Zakona uhapšeno je zbog napada na policiju i kršenje javnog reda i mira.

Iako su tenzije splasnule nakon Božića, hiljade ljudi ponedjeljkom i četvrtkom hodaju u litijama, predvodjeni sveštenstvom MItropolije crnogorsko primorske, tražeći povlačenje zakona za koji strahuju da je uvod u oduzimanje imovine SPC, što vlasti negiraju.

Na nedavni poziv čelnika crnogorske države predstavnicima crkve da razgovaraju o primjeni Zakona, patrijarh SPC Irinej poručio je vlastima u Podgorici da je Patrijaršija adresa za razgovore o imovini crkve u Crnoj Gori, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, koju predvodi Amfilohije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je krajem prošle nedjelje za TV Prva da se plaši da se “polako briše ime srpske crkve u Crnoj Gori”, i da će u toj državi ostati, kako je rekao, “nekakve mitropolije, eparhije ili savjeti”.

Na pitanje šta se dešava u Crnoj Gori i što je rekao da patrijaršija SPC treba da se pita, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, Vučić je rekao da su mu kao političkom veteranu poznati svi trikovi.

”Pokušaće da sjednu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i postignu dogovor”, rekao je Vučić i dodao: "Na meni je da ukažem da se radi o pokušaju napada na srpsku crkvu, a ne na mitropoliju ili neku eparhiju”.

XS
SM
MD
LG