Linkovi

Crna Gora: Vlast poziva SPC na dijalog - crkva osuđuje nasilje


Detalj sa protesta pristalica Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti
Detalj sa protesta pristalica Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti

Crnogorski premijer Duško Marković uputio je u utorak pismo mitropolitu crnogorsko-primorskom, Amfilohiju, u kojem ga poziva na dijalog o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čije je usvajanje krajem decembra izazvalo tenzije i probudilo stare podjele u crnogorskom društvu.

„Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podijelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore", navedeno je u pozivu.

U pismu mitropolitu Amfiilohiju, Marković je naveo da to istovremeno znači da je i vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena”.

Marković je poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba posmatrati kao pravni propis koji ukljanja, ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli i kao propis koji je usaglašen sa savremenim evropskim standardima. navodeći da je “kao takav zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, te da je Vlada preporuke VK ugradila u zakonski tekst.

„Ali u ovom trenutku još važnije je da je Vlada spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem. Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge“ – stoji u pismu predsjednika Vlade.

On je naveo da je Vlada spremna da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa, prenosi Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

„Istovremeno, dozvolite da iskažemo spremnost da još jednom zajednički sagledamo najbolja rješenja za primjenu čl. 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene”, naglasio je Marković.

Marković je istakao i da je Vlada uvjerena “da je ovo nužna etapa koja nas dijeli od konačnog cilja, a to je izgradnja povjerenja i odnosa međusobnog poštovanja, te uvažavanja države od strane pravoslavne crkve, a u korist zajedništva svih pravoslavnih vjernika”.

Mitropolija crnogorsko-primorska: Crkva osuđuje svako nasilje

Mitropolija crnogorsko-primorska uputila je, kako je saopštila, podstaknuta nemilim dešavanjima ovih dana, a osjećajući odgovor pred stotinama hiljada gradjana, apel svim ljudima, a naročito omladini, da se sačuva dostojanstvo i mir. MCP je poručila da se jedino u miru može razgovarati i graditi sopstvena budućnost, kao i države Crne Gore.

“Zabrinjava nas mržnja koja dolazi od pojedinaca, ali u njoj prepoznajemo neodgovorno ponašanje onih koji treba danas da budu najodgovorniji u Crnoj Gori”, navode u Mitropoliji i dodaju da, nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, jasno da su konflikt, mržnja i sukobi “poslednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda”, ukazano je u saopštenju.

Mitropolija je, pored ostalog, saopštila da, odgovornost za ove dogadjaje leži u izjavama i postupcima visokih predstavnika vlasti, navodeći pored ostalog da “prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima”, a savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija”.

“Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo i molimo se Bogu da nam se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu”, saopštila je MCP.

Đukanović: Velikosrpski nacionalizam zloupotrebljava SPC

Crnogorski predsednik Milo Đukanović poručio je da se, kako je ukazao, velikosrpski nacionalizam nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću. Đukanović je, na sednici opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u gradu Tivtu, rekao da je takav plan postojao devedesetih godina prošlog veka i koštao je, kako je rekao, prostor Balkana koštao velikog broja žrtava.

"Umesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-im godinama, umesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni deo tih ideja jeste velikosrpski nacionalizam koji, koristeći se SPC pokušava da Crnu Goru i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države", rekao je Đukanović.

Govoreći o Zakon o slobodu veroispovesti, istakao je da se radi o zakonskom rešenju koje je temeljno pripremano, i da se tim pravnim aktom menja zakon iz 1977. godine.

"Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva", rekao je Đukanović, istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori”.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2018. Zakon o slobodi vjeroispovijesti što je potez koji je u dijelu crnogorske javnosti izazvao napetosti. Dok crnogorske vlasti tvrde da se time nastoji uvesti red u oblast koju je, kako navode, regulisao zastareli zakon - Srpska pravoslavna crkva i prosrpski orijentisana opozicija tvrdi da se tim zakonskim rješenjem otvara put, za kako tvrde, otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG