Linkovi

CG: Nova hapšenja, privođena i majka lidera DF-a


Arhiva - Policajci čuvaju zgradu parlamenta u Podgorici, Crna Gora, 26. decembra 2019. (AP Photo/Risto Bozovic)
Arhiva - Policajci čuvaju zgradu parlamenta u Podgorici, Crna Gora, 26. decembra 2019. (AP Photo/Risto Bozovic)

Crnogorska policija je u petak saopštila da je uhapsila šesnaest osoba, medju kojima i majku opozicionog poslanika Milana Kneževića, tokom pretresa na više lokacija u glavnom gradu Crne Gore.

U saopštenju se navodi da su službenici Uprave policije, postupajući na osnovu naredbe nadležnog suda, pretresli 17 lokacija

i tom prilikom pronašli i privremeno oduzeli pušku i dva pištolja u ilegalnom posjedu, odredjenu količinu municije, sredstava komunikacije, kao i druge stvari i predmete.

“U službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica dovedeno je 16 lica, medju kojima je i R. K. (66) koja je prilikom preduzimanja službene radnje pretres stana i drugih prostorija ometala i omalovažavala službenike policije”, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju policije, R. K. je lišena slobode zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru i biće u zakonskom roku privedena na saslušanje kod nadležnog sudije za prekršaje.

“U toku je kriminalistička obrada svih dovedenih lica, a u saradnji sa nadležnim državnim organima sva lica za koja se steknu uslovi prekršajne ili krivične odgovornosti biće procesuirana u skladu sa zakonom”, navodi Uprava policije.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, rekao je da “najnovije sramno hapšenje majke Milana Kneževića i brata (od strica) Gorana je još jedan dokaz o stepenu ludila u kojem se nalazi zaplašeni režim”.

Hapšenje Ratke Knežević, majke jednog od lidera DF-a, ranije osudjenog za pokušaj državnog udara 2016, osudio je lider parlamentarnog DEMOS-a Miodrag Lekić koji je postupak policije nazvao nedopustivim i pozvao vlasti da odmah oslobode Kneževićevu i upozorio da se “ovim činom rizikuje i provocira dalja nestabilnost zemlje”.

“...Neophodno je da, ako još ima nekog razumnog u vrhu vlasti koji nije pod direktnom kontrolom Mila Đukanovića, glavnog podstrekača trenutno zapaljive situacije u zemlji, hitno zaustavi nasilne metode represije i daljeg pogoršavanja situacije u Crnoj Gori", istakao je Lekić.

Vanparlamentarna partija Prava Crna Gora, objavila je snimak i saopštila u petak da je njen lider Marko Milačić, uhapšen odmah pošto je sletio na podgorički aerodrom iz Beograda, gdje se, prema navodima te partije, dan ranije sastao sa patrijarhom SPC Irinejom.

“On je uhapšen nakon višednevnog boravka u Beogradu, gdje je gostovao u emisijama srbijanskih medija i pričao o diktaturi vladajuće partije u Crnoj Gori i komunističkim načinima obračunavanja sa političkim protivnicima”, navodi se u saopštenju te partije.

U međuvremenu je advokat Ratke Knežević, Dražen Medojević, saopštio da je ona nakon saslušanja puštena na slobodu, navodeći da Knežević nije omalovažavala policajce, već da je usljed stresa prilikom pretresa njene kuće izgovorila uvrede i kletve na njihov račun.

„Ona je otvorila vrata, i u tom momentu vrata su polomljena i ušli su specijalci sa uperenim oružjem“, rekao je Medojević novinarima ispred Suda za prekršaje.

On je rekao da je Knežević, koja je inače lošeg zdravlja, bila pod jakim stresom i da je u tim trenucima izgovorila rečenice kojih se nije mogla sjetiti.

„To su u suštini uvrede i kletve, to nije omalovažavanje. Tražio sam da se izvrši medicinsko vještačenje, i da vještak kaže da li osoba u tim okolnostima i pod stresom može da uradi nešto s umišljajem, ali je sudija to odbila“, rekao je Medojević, navodeći da će podnijeti žalbu nakon što sudija donese odluku.

XS
SM
MD
LG