Linkovi

Novinari saslušani zbog lažnih vesti, pušteni da se brane sa slobode


ARHIVA - Protest u Podgorici zbog napada na Oliveru Lekić, u maju 2018. (Foto: AP/Risto Božović)
ARHIVA - Protest u Podgorici zbog napada na Oliveru Lekić, u maju 2018. (Foto: AP/Risto Božović)

Urednici portala IN4S i Borba pušteni su u ponedjeljak poslije podne da se brane sa slobode, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje panike i nereda, potvrdio je njihov advokat Vladan Bojić, navodeći da njegovi klijenti nisu počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Gojko Raičević je, nakon saslušanja u ODT-u, rekao novinarima da je jasno da je njegovo hapšenje zavjera između policije, tužilaštva i sudstva "koordinisana od strane američke ambasade".

"To sam rekao i na saslušanju, a reći ću i vama. Ovo je zavjera između policije, tužilaštva, sudstva, koja je koordinisana od strane američke ambasade", rekao je Raičević i dodao da nije slučajno da su sinoć uhapšeni on i Dražen Živković.

"To je, ako se sjećate, najavila preko okruglog stola i Džudi Kuo, službenica ambasade SAD".

Otpravnica poslova ambasade SAD ranije je, tokom konferencije o unapređenju medijske pismenosti u Podgorici, označila agenciju Sputnjik, te lokalne portale IN4S i Borba, kao izvore manipulacija i pogrešnog informisanja u Crnoj Gori, koji su povezani sa ruskom Vladom.

Kuo je tada rekla da su mladi i opšta javnost dosta podložni pogrešnom informisanju i različitim vidovima medijskih manipulacija, kao i da su ti portali i neke druge regionalne i lokalne "medijske kuće", koje ne smatra medijima, prilično aktivni i vrlo koordinisani u kampanjama "zavođenja javnosti i stvaranja nereda i problema u društvu i između država".

Hapšenje novinara zbog lažnih vijesti osudila je i organizacija Reporteri bez granica, koja je izrazila zabrinutost "zbog toga što su vlasti po drugi put u nekoliko dana uhapsili novinare zbog lažnih vijesti.

"Raičević i Živković su optuženi zbog objavljivanja lažnih vijesti i izazivanja panike i uhapšeni su prošle noći u Podgorici. Zahtijevamo njihovo momentalno puštanje na slobodu", saopšteno je na Tviter nalogu Reportera bez granica.

Hapšenja novinara zbog lažne vijesti

Crnogorska policija saopštila je ranije u ponedjeljak da je uhapsila dvojicu urednika lokalnih portala IN4S i Borba Gojka Raičevića i Dražena Živkovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje panike, objavljujući lažnu vijest da je u rezidencijalnoj Vili Gorica u Podgorici juče odjeknula eksplozija.

“Policija u Podgorici lišila je slobode D.Ž. (39) i G.R. (56) zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična djela izazivanje panike i nereda”, rekli su u Upravi policije.

Živković je, kako se navodi u saopštenju, kao glavni i odgovorni urednik portala "Borba" počinio ovo krivično djelo “na način što je, kako se sumnja, izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi sa događajem u Vili Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije".

Prema navodima Uprave policije, sumnja se da je Raičević, kao glavni i odgovorni urednik portala "IN4S", “izvršio ovo krivično djelo na isti način, objavljivanjem iste lažne vijesti na portalu "IN4S".

"Sa navedenim je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se oni liše slobode i uz krivičnu prijavu privedu ovom tužiocu u zakonom propisanom roku", zaključeno je u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg dana, Borba i IN4S su objavili, a neki mediji u regionu prenijeli, da je u rezidencijalnoj vili koju najviši zvaničnici koriste za prijeme, odjeknula eksplozija, da bi iz policije ubrzo demantovali tu vijest, navodeći da se radilo o manjem kvaru na električnim instalacijama koji je ubrzo saniran.

"Nije bilo ni eksplozije ni požara pa samim tim nije nastala materijalna šteta", kazali su iz Uprave policije Crne Gore.

Nastavak trenda

Najnovija hapšenja novinara zbog lažnih vijesti uslijedila su nakon što je bivša urednica portala FOS Media Anđela Đikanović bila uhapšena uoči Božića, jer je objavila lažnu vijest da kosovski policajci stižu u pomoć crnogorskim da smire tenzije nastale usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Uticajne međunarodne organizacije za zaštitu novinara, među kojima je i Komitet za zaštitu novinara, zatražile su oslobađanje novinarke procesuirane zbog lažne vijesti, poručujući da bi sankcije za lažne vijesti trebale biti građanske, a ne krivične.

Crnogorske vlasti odbacile su kritike međunarodnih novinarskih organizacija, navodeći da u slučaju hapšenja Đikanović nije bilo ugrožavanja slobode novinara i medija.

“Iako se još utvrđuje izvor informacije, za koji Đikanović tvrdi da je iz diplomatije, postoje indicije da je plasiranje ove informacije pokušaj miješanja treće strane u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira”, saopštilo je ranije Ministarstvo vanjskih poslova.

Osude hapšenja

Društvo profesionalnih novinara (DPN) osudilo je hapšenje dvojice novinara i izrazilo "bojazan zbog stvaranja klime u kojoj novinari i mediji rade, odnosno uskraćivanje slobode izražavanja".

"Društvo ne podržava način izvešavanja medija čiji su urednici uhapšeni, ali najoštrije protestujemo zbog političkog obračuna vlasti sa tim medijima i njihovim urednicima", saopštilo je DPN.

U saopštenju, koje potpisuje predsjednica DPN Mila Radulović, navodi se da se "hapšenjem novinara stvara atmosfera straha, cenzure i autocenzure u kojoj svaka naša informacija može biti ocijenjena namjerom izazivanja panike, a da policija i tužilaštvo nemaju dokaze za to".

"Nemamo dilemu da iza ovoga, kao ni hapšenja Anđele Đikanović stoji Vlada. Ista ona koja je obavezna da ispuni privremena mjerila iz dva ključna poglavlja - koja tretiraju slobodu medija", ocijenili su u DPN.

DPN je ocjenilo da, "umjesto toga Vlada sije strah među svim novinarima, pa i onima koji se trude da ukazuju na društvene anomalije i pišu u javnom interesu", postavljajući pitanje: "Ko je sledeći?"

Hapšenje novinara oštro je osudio je i predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, koji je ocijenio da "tužilaštvo uvodi opasnu praksu da novinare lišava slobode i uzima sebi za pravo da bude regulator medijskih događaja". ​

"Šta god mislili o nečijem načinu izvještavanja, za svaku je osudu lišavanje slobode zbog novinarskih tekstova", saopštio je Marković i ocijenio da "to otvara prostor da sjutra svako bude uhapšen zbog javno iskazanog stava ili mišljenja", rekao je Marković.

XS
SM
MD
LG