Linkovi

MVP Savjetu Evrope: Nije bilo ugrožavanja medijskih sloboda u slučaju novinarke Đikanović


Policija privodi Anđelu Đikanović (rtcg.me)
Policija privodi Anđelu Đikanović (rtcg.me)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je da se u slučaju bivše urednice FOS media, Anđele Đikanović, koja je objavila lažnu vijest o navodnom dogovoru za angažovanje kosovskih bezbjednosnih snaga u Crnoj Gori na Badnji dan, ne može govoriti o ugrožavanju medijskih sloboda ili narušavanju bezbjednosti novinara.

MVP je, u dopisu Savjetu Evrope koji je o slučaju Đikanović izvijestio na svojoj Platformi za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara, istaklo da je Crna Gora građansko i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na sva društvena pitanja i politike Vlade.

„Kada su u pitanju medijska prava i slobode, dozvolite da podsjetimo da je Crna Gora među malobrojnim državama u Evropi koja je dekriminalizovala klevetu. Takođe, Vlada Crne Gore je intenzivno radila sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom na setu medijskih zakona kojim se ova oblast želi urediti po najvećim međunarodnim standardima“, navodi se u dopisu Savjetu Evrope, saopštilo je MVP.

U dopisu MVP-a Savjetu Evrope se navodi da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica “donijet uz široke društvene konsultacije i pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije”.

Protest dijela javnosti u odnosu na pojedina rješenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazan je kroz protestne šetnje ali i snažnu i negativnu političku i neprimjerenu i agresivnu medijsku kampanju uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa ciljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti“, navodi se u odgovoru MVP.

Prema saopštenju MVP, nosioci tih aktivnosti bili su iz Crne Gore, ali i iz našeg neposrednog okruženja, sa "jasnom namjerom zastrašivanja građana", prije svega vjernika Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Crnoj Gori.

„Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom i organima reda i bezbjednosti“.

Iz tog ministarstva je poručeno da je jedna od tih aktivnosti bila i lažna vijest koju je plasirala novinarka Đikanović, “ne posvećujući joj dužnu novinarsku pažnju i ne poštujući pravilo provjere informacija iz više izvora”.

„Iako se još utvrđuje izvor informacije, za koji Đikanović tvrdi da je iz diplomatije, postoje indicije da je plasiranje ove informacije pokušaj miješanja treće strane u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru Savjetu Evrope se podsjeća da je Đikanović, shodno kvalifikaciji Osnovnog državnog tužilaštva, osumnjičena da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda, te da je 5. januara naveče privedena na saslušanje državnom tužiocu, koji joj je odredio zadržavanje, kao i da je 6. januara puštena da se brani sa slobode.

„Uprava policije uradila je i analizu svih elektronskih medija kako domaćih tako i onih iz regiona koji su ovu vijest prenijeli, analizu postavljenih komentara od strane čitalaca, kao i objava i komentara na društvenim mrežama”, kažu u MVP i dodaju da je zaključak ove analize, dostavljene nadležnom tužiocu, da je ova lažna vijest izazvala paniku kako u Crnoj Gori tako i u regionu, uz ocjenu da ozbiljnije posljedice nijesu nastupile zahvaljujući brzom demantiju Vlade Crne Gore i reakciji nadležnih državnih organa.

MVP je naglasilo da analize nadležnih državnih organa govore o sve većoj izloženosti Crne Gore hibridnim prijetnjama, ističući da “Crna Gora i njeni državni organi moraju spriječiti svaki pokušaj narušavanja stabilnog javnog reda i mira i dužna je očuvati državni suverenitet i Ustavni poredak”.

Bivša urednica FOS Media uhapšena je nakon što je na tom portalu objavila lažnu vijest da su se kosovski specijalci stavili na raspolaganje crnogorskoj policiji kako bi smirila tenzije uoči Božića, a tužilaštvo protiv nje pokrenulo krivičnu istragu, prije nego je sud pustio da se brani sa slobode.

Više uticajnih svjetskih organizacija za zaštitu novinara, uključujući i Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica, zatražile su od crnogorskih vlasti hitno obustavljanje postupka protiv novinarke, ističući da bi sankcije za lažne vijesti trebalo da budu gradjanske a ne krivične.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG