Linkovi

Crna Gora oštro osuđuje iranske akcije protiv SAD


Fotografija iranske novinske agencije na kojoj se vidi raketa usmerena ka bazi Al Asad u Iraku
Fotografija iranske novinske agencije na kojoj se vidi raketa usmerena ka bazi Al Asad u Iraku

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da Crna Gora oštro osuđuje iranske akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država i snaga koalicija u Iraku, koje su dovele u opasnost živote crnogorskih partnera i saveznika”.

Minsitarstvo u saopštenju ocjenjuje da “mir i stabilnost ne mogu prevladati na Bliskom istoku sve dok se nastavlja nasilje, nemiri, mržnja i rat”.

“Žao nam je što je Iran izjavio da namjerava da nastavi sa nuklearnim ambicijama, doprinoseći regionalnoj nestabilnosti”, saopšteno je na na Tviter nalogu Ministarstva vanjskih poslova.

Iran je izvršio raketne napade na dvije američke baze u Iraku kao odgovor na ubistvo generala iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, od strane SAD.

Povodom najnovijih dešavanja u Iraku, ministarstvo odbrane Crne Gore je saopštilo da će eventualno učešće crnogorskih vojnika u NATO misiji u Iraku zavisiti od stava NATO o budućnosti te misije, kao i procjene bezbjednosne situacije.

"Preuranjeno je govoriti bilo šta o tome kad, i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku”, navodi Ministarstvo odbrane i dodaje da Crna Gora “ostaje posvećena međunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima“.

XS
SM
MD
LG