Linkovi

EU pozvala na dijalog, policija neće obezbjeđivati litije


ARHIOVA - Pripadnici policije Crne Gore čuvaju zgradu parlamenta tokom protesta u Podgorici, 26. decembra 2019. (Foto: AP/Risto Božović)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav saopštio je, odgovarajući na pitanje u vezi sa dijalogom Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, da je EU 19. decembra prošle godine iznijela stav o tom zakonu.

"Ostaje mi da pozovem sve zainteresovane strane da uđu u dijalog, jer se tako rješavaju sva kontroverzna pitanja i ulazi u EU", rekao je Orav nakon predstavljanja rezultata istraživanja o stavovima građana o evropskim integracijama Crne Gore.

Prethodno je Peter Stano, portparol EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, saopštio da "regulisanje vjerskih zajednica treba urediti na inkluzivan način".

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je posle susreta sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Balkan Metjuom Palmerom u Vašingtonu, da je zadovoljan odnosima i saradnjom sa SAD kao strateskim partnerom Crne Gore u ispunjavanju njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

Brajovićev kabinet je saopštio da je predsjednik Skupštine sa Palmerom razgovarao i o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“U konstruktivnom razgovoru, sagovornici su se saglasili o važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv opasne kampanje dezinformisanja i propagande", piše u saopštenju Skupštine.

Prema istom saopštenju, "specijalni predstavnik Palmer je još jednom ponovio da je Crna Gora kao multinacionalna i multivjerska država, najuspješnija priča u regionu i primjer za svoje susjede".

"On je ponudio svaku podršku Crnoj Gori u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti", navodi Brajovićev kabinet.

U međuvremenu, policija je saopštila da je donijela odluku da "u narednom periodu" neće obezbjeđivati litije SPC, kao i da “svu odgovornost za eventualne incidente I narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori”.

Navodi se da "u najvećem broju slučajeva javna okupljanja nijesu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima, gdje je policija pokazala visok stepen tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira".

"Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju", navodi Uprava policije.

UP dodaje da je zbog saobraćajnih prekida potpuno onemogućeno kretanje na određenim relacijama "i dovodi u pitanje funkcionisanje gradskih i medicinskih službi", ali i samih građana "iz čega može da proistekne narušavanje javnog reda i mira".

"Sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji", kažu u UP.

Prema saopštenju policije, primijetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, "ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola".

"Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje", piše u saopštenju I upozorava da "sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela".

Policija navodi i da intenzivno radi na prikupljanju dopunskih saznanja, o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca, kao i da "navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana", te da je "odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima".

Povodom odluke policije, Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštio je da je “jutros došlo do jednostranog akta Uprave policije Crne Gore, u kom je mjesno sveštenstvo SPC u više crnogorskih gradova obavješteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbjeđivati litije.

U saopštenju se dodaje da je iz kancelarije Mitropolije crnogorsko-primorske danas tim povodom ostvaren kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, i zatražen hitan sastanak, na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara - volontera iz redova Crkve.

"Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem”, kažu u MCP.

MCP kaže da je smatrala da se “u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje” navodeći da je “Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju”.

“O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije…u toku dana ćemo obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti", kazali su iz Episkopskog savjeta.

Iz MCP navode da su dosad imali “vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima”, ocjenjujući “iznenadnu promjenu stave do odbijanja saradnje” mogu objasniti samo političkimpritiskom na Upravu policije.

Oni su pozvali Upravu policije da “vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama”, najavljujući da će nastaviti “molitvena i protestna“ okupljanja, a o načinu njihovog sprovođenja dogovoriti se sa episkopima I o tome blagovremeno obavijestiti vjernike.

Policija je saopštila da je “netačna tvrdnja da je direktor Uprave policije odbio zahtjev za sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko – primorske”, navodeći da je “nakon današnjeg ostvarenog kontakta i razgovora, direktor predložio prvi slobodni termin za sastanak”.

“Direktor Uprave policije i dalje iskazuje spremnost da se sastanak održi upredloženom terminu”, kažu u policiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG