Linkovi

Ambasadorka SAD zabrinuta zbog hapšenja za uvredu šefa policije


Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izrazila je u petak zabrinutost zbog nedavnog hapšenja Milije Goranovića iz Nikšića, zbog uvrede upućene direktoru Uprave policije Crne Gore Veselinu Veljoviću putem Fejsbuka, ističući da je sloboda izražavanja fundamentalna za demokratiju.

"Ovo me stvarno zabrinjava. Javne ličnosti se rutinski kritikuju i čak vrijeđaju - to im je dio posla", saopštila je Rajnke.

Komentarišući postupak vlasti u slučaju uvrede protiv Veljovića, ambasadorka Rajzing Rajnke je u objavi na Tviteru istakla:

"Ali ipak, na kraju svega, moramo da branimo pravo na slobodu izražavanja.​To je fundamentalno za demokratiju".

Goranović je uhapšen nakon što je ispod teksta sa Veljovićevom izjavom na Fejsbuku, objavio status sa uvrjedljivim sadržajem na račun direktora policije, da bi nakon izrečene prekršajne kazne od 500 eura bio pušten na slobodu.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, policija je napisala da je Goranović povrijedio član 7. Zakona o javnom redu i miru, koji propisuje kazne od 500 do 2.000 eura ili 60-dnevni zatvor osobi koja "na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili se na drugi način ponaša naročito drsko, bestidno ili uvrjedljivo".

"Podsjećamo da je direktor Uprave policije, prema odluci Vlade o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, štićena ličnost, te se shodno tome preduzmaju mjere i radnje sistema bezbjednosti”, rekli su u Upravi policije.

Goranović je rekao televiziji Vijesti da je "bio iritiran stanjem u državi", a odlučio je da uvrijedi Veljovića nakon što je pročitao njegovu izjavu da je, "zahvaljujući dobrim rezultatima službi bezbjednosti i zabrani ulaska u Crnu Gori vođama kriminalnih klanova iz Srbije i regiona, Crna Gora dostigla zavidan nivo sigurnosti i bezbjednosti svih građana, turista i investitora".

"Nijednog momenta se nijesam uplašio ni pokolebao. Ja sam to napisao na svom fejsbuk profilu i ja ću tu kaznu da platim", rekao je Goranović.

Hapšenje Goranovića zbog uvrede Veljoviću uslijedilo je nakon serije kontroverznih hapšenja troje novinara, koji su procesuirani zbog objavljivanja lažnih vijesti u danima podignutih tenzija zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG