Linkovi

Hiljade građana, uz sveštenstvo SPC na ulicama crnogorskih gradova


Vernici SPC tokom večerašnjeg okupljanja u Podgorici, u sklopu protesta zbog zakona o vjeroispovesti (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Vernici SPC tokom večerašnjeg okupljanja u Podgorici, u sklopu protesta zbog zakona o vjeroispovesti (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Više hiljada građana i večeras je, predvođeno sveštenicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) šetalo ulicama crnogorskih gradova, a litiju ulicama Podgorice predvodio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Držeći upaljene svijeće u rukama, vjernici SPC su mirno šetali od Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog do crkve Svetih Makaveja u predgradju Tološi, odakle su se, nakon obraćanja sveštenika, vratili u hram.

Litije sa hiljadama vjernika održane su i u Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Žabljaku, a iz SPC je najavljeno da će večernja okupljanja biti nastavljena do Božića.

Episkopski savjet SPC saopštio je da crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali da će “pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i vječnog ljudskog dostojanstva, poručujući da su litije "najbolji vid evanđeoskog otpora nepravdi, koja je zadesila crkvu od strane crnogorskih vlasti".

Ambasador Srbije odbio da primi protestnu notu Crne Gore

Ranije u toku dana, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore uložilo je protest i, kako je saopštilo, najoštrije osudilo višestruke nasrtaje na crnogorsku ambasadu i pokušaje paljenja crnogorske zastave u Beogradu, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije, navedeno je u saopštenju MVP-a nakon razgovora generalnog sekretara tog ministarstva Miodraga Kankaraša sa Vladimirom Božovićem, ambasadorom Srbije Crnoj Gori.

Protest pred zgradom u kojoj se nalazi ambasada Crne Gore u Beogradu, arhivska fotografija - 27. decembar 2019. (Foto RFE/RL/Iva Martinović)
Protest pred zgradom u kojoj se nalazi ambasada Crne Gore u Beogradu, arhivska fotografija - 27. decembar 2019. (Foto RFE/RL/Iva Martinović)

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš, rekavši da očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš je ukazao i da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbjeđivanju nesmetanog i bezbjednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

MVP Crne Gore je saopštilo i da je ambasador “osudio pomenuti čin kao neprimjeren”, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenijevši, kako je navedeno, žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta.

Prema saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Božović je istakao i da se u komunikaciji sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

Božović je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, navodi se u saopštenju i dodaje da je ambasador Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu MVP Crne Gore.

Ambasador Srbije u Podgorici, Vladimir Božović, pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave, saopšteno je ranije iz MVP-a.

“Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO, a ustvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv”, navedeno je saopšteno je iz MVP.

Crnogorsko ministarstvo navodi da je, iako je atak na ambasadi bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo da organi bezbjednosti Republike Srbije nijesu ništa učinili da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore.

Obaveza zemlje prijema je da, kako navode u MVP, osigura normalno funkcionisanje i bezbjednost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spriječi ovakve incidente koji mogu negativno uticati na bilateralne odnose dvije države, podsjećaju u MVP Crne Gore i pozvali Vladu Srbije da hitno reaguje i preduzme mjere protiv organizatora i počinilaca.

"Pozivamo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije preduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbjednost prostorija Ambasade Crne Gore", poručuju iz MVP.

Lokalni mediji u četvrtak su prenijeli snimak ispred crnogorske ambasade u Beogradu, na kome se vidi kako demonstranti pokušavaju da pogode crnogorsku zastavu pirotehničkim sredstvima kako bi je zapalili, a slične scene vidjene su i tokom prethodnih okupljanja u glavnom gradu Srbije.

Događaje ispred crnogorske ambasade u Beogradu osudio je i premijer Duško Marković, koji je u objavi na društvenoj mreži Tviter napisao da se u Beogradu dogodio “još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore I crnogorsku zastavu”.

“Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije”, ocijenio je Marković i dodao da je Crna Gora “još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode”. “Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica!”

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke saopštila je da je šokirana snimkom oskrnavljene zastave Crne Gore na crnogorskoj ambasadi u Beogradu.

“Napad na diplomatsku misiju apsolutno je neprihvatljiv. Razlike u mišljenju moraju se riješiti dijalogom, a ne nasiljem ili vandalizmom”, saopštila je Rajnke na Tviteru.

XS
SM
MD
LG