Linkovi

Varhelji predstavio u Beogradu novu metodologiju pristupnih pregovora


Novi evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Foto: VOA
Novi evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Foto: VOA

Novi evropski komesar za proširenje predstavio je danas u Beogradu novu metodologiju procesa pristupanja Evropskoj uniji, a posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem on je poručio da je proširenje na Zapadni Balkan najveći prioritet i da svojom posetom želi da osnaži veze EU sa zemljama regiona, posebno onima koji su već u procesu pristupanja i koje su ostvarile napredak.

"Želim da ubrzam taj progres. Radićemo zajedno sa Srbijom kako bi postigli da do kraja ovog mandata, a to je i post na mom sajtu - voleo bih imamo bar jednu zemlju iz regiona spremnu za pristupanje", rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije.

Govoreći o novoj metodologiji pristupnog procesa Varhelji je istakao da se ona zasniva na četiri principa - kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vodjstvo. To je prvi stub strategije Evropske komisije, drugi element plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre samita u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo Zapadni Balkan.

Srbija proučava novu metodologiju

Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što se vidi u okviru prvog dela nove metodologije, uz ocenu da nova metodologija, što se tiče ekonomije, otvara velike mogućnosti za Srbiju:

"Mi ne možemo u ovom trenutku da imamo sve parametre i zato ćemo nastaviti da proučavamo ovu metodologiju i svoje konačne odluke doneti u narednom periodu. Vi znate da Srbija kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovorima o članstvu sa EU, može da bira da li će da koristi pregovarački okvir koji je već potpisan, ili će da prihvati novu metodologiju. Ja moram da kažem da su moje lične simpatije, kao predsednika Srbije na strani nove metodologije", izjavio je Vučić pred novinarima.

Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum
Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum

Varhelji i Vučić su razgovorali i o Kosovu, i po oceni evropskog komesara odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje za ceo region. Po rečima Varheljija prvi korak mora da napravi Kosovo i da ukine takse na robu iz Srbije, dok je Vučić izjavio da ne očekuje ništa od nove kosovske administracije, ali se nada da će moći da ima ozbiljne razgovore.

Tokom dana Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum IPA 2019, a evropski komesar se sastao i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, premijerkom Anom Brnabić, a predviđen je i susret sa predstavnicima srpske opozicije - Savezom sa Srbiju i Pokretom slobodnih građana.

XS
SM
MD
LG