Linkovi

Vučić: Mora se nastaviti dijalog u Briselu, ali ne znam kako Albanci to zamišljaju


Arhiva - Kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obnovljenim pregovorima u Briselu.
Arhiva - Kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obnovljenim pregovorima u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će Srbija sačekati da vidi prvi pokušaj Kosova da se učlani u neku međunarodnu organizaciju i onda će, "ukoliko ih ne umire njihovi mentori", nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja.

Obećavam im da ćemo biti petostruko uspešniji u akciji povlačenja priznanja, istakao je Vučić novinarima posle obilaska tenkovskog bataljona Prve brigade Kopnene vojske, prenosi FoNet.

On je poručio da dijalog Beograda i Prištine u Briselu mora da se nastavi, ali da ne zna kako to kosovski Albanci misle da se uradi. Ako misle - ajde dođite tamo i potpišite nezavisnosst Kosova - to zaboravite, upozorio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to što sad izgovaraju predstavnici Prištine i uslovljavaju nastavak pregovora dokazuje da njihova reč ne znači ništa, pored ostalog i ona data američkom izaslaniku Ričardu Grenelu, kao ni potpis.

Vučić je poručio kosovskim Albancima da ne potcenjuju srpske bezbednosne službe da će nešto postići podizanjem tenzija na jugu centralne Srbije.

Ako neko misli da će mirnim, ili oružanim provokacijama, moći da postigne neke rezultate - taj film nećete gledati, rekao je Vučić.

Više sredstava za naoružavanje

Aleksandar Vučić najavio je da će država u odbrambenu industriju uložiti dodatna finansijska sredstva, veoma značajna i dosad najveća.

On je rekao da će sa državnom firmom Jugoimport SDPR biti napravljen ugovor o dosad najvećoj narudžbi od domaće vojne industrije, a radi se u oklopnim vozilima "Lazar", "Miloš" i habicama "NORA".

Ukazao da je neverovatno da države oko Srbije, i pored toga što im raste javni dug, pronalaze novac za kupovinu oružja i oruđa.

Srbija ne želi da učestvuje u bilo kakvoj trci u naoružanju, rekao je, ali će uvek imati dovoljno da garantuje sigurnost , stabilnost i mir svojim građanima i spreči da je neko napadne.

Prema rečima Vučića, Srbija ne može da prati donacije koje neke zemlje u okruženju - članice NATO dobijaju od SAD, Nemačke i drugih država, ali da zato mora da sama razvija borbena sredstva i sisteme.

On je najavio da će Srbija dalje da razvija lovački i bombarderski deo avijacije, kao i protiivazduhoplovnu odbranu (PVO), a već sada ima 10 potpuno modernizovanih lovaca-bombardera "Orao", kao i "Supergalebe" G-4.

Moraćemo da kupimo nekoliko multifunkcionalnih lovačko-bombarderskih aviona. Pokrenuli smo određene inicijative i tražićemo dalje jačanje tih jedinica i PVO kapaciteta, naveo je Vučić, najavljujući da će do kraja godine Vojska Srbije imati 12 sistema PASARS, opremljenih raketama i topovima 40 kalibra milimetara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG