Linkovi

Hiseni posle sastanka u Briselu: Finalna faza pregovora o normalizaciji odnosa


Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel (Foto: RFE)
Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel (Foto: RFE)

U Briselu je održan prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Susret je dogovoren tokom prošlonedeljnog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, održan je zajednički sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova - Markom Đurićem, kao predstavnikom Srbije, i Skenderom Hisenijem, kosovskim koordinatorom za dijalog - nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa Đurićem i Hisenijem.

Skender Hiseni je posle sastanka istakao da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

"Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje", izjavio je Hiseni.

Hiseni smatra da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane “raspravljati o odvojenim temama”.

“Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da da sprovedu”, istakao je Hiseni, a prenosi RFE.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je, u okviru razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetio na "21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana".

U saopštenju Kancelarije se navodi da je Đurić zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

Kosovski premijer Hoti je nedavno na Fejsbuku napisao da "nema tehničkog dijaloga, već da se pregovara o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa", što je demantovano iz Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da "Amerika nije napustila pregovore o Kosovu" i da očekuje još snažniji nalet SAD, prenosi Fonet.

Vučić je rekao da svi hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da su svi predstavnici međunarodne zajednice na albanskoj strani, ne računajući Rusiju i Kinu.

Predsednik Srbije je najavio da "očekuje pritiske, ali da zna kakve su posledice i da će zaštititi zemlju, a ne sebe".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksadrom Bocan Harčenkom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, ambasador je rekao da "Rusija s pažnjom prati nastavak dijaloga Beograda i Prištine u cilju iznalaženja dugoročnog političkog rešenja koje je u interesu i prihvatljivo za Srbiju".

XS
SM
MD
LG