Linkovi

Njujork tajms: Pobeda daje Vučiću veći manevarski prostor za dogovor sa Kosovom


Slavlje posle izbora u SNS (Foto. Reuters/Marko Đurica)

Posle pobede Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji Njujork tajms piše da je partija Aleksandra Vučića dobila skoro potpunu kontrolu nad državom. Opozicija je, piše list, bojkotovala izbore zbog Vučićeve autokratske politike.

Tajms piše da će SNS sada imati dvotrećinsku većinu kojom će moći da menja ustav bez učešća ijedne druge partije.

Rezultat izbora bi, konstatuje Tajms, mogao Vučiću da obezbedi veći manevarski prostor za postitzanje dogovora sa Kosovom, ali, ga očekuje i veći pritisak da se to pitanje reši.

Njujork tajms podseća da će se Vučić sastati u Beloj kući sa predsednikom Kosova i specijalnim izaslanikom Donalda Trampa Ričardom Grenelom, da pre toga ide u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom i da se sastao sa predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

List podseća da je, otkad je Vučić postao predsednik 2017, Srbija pala u grupu vlada u tranziciji ili hibridnih režima, prema organizaciji Fridom haus. Posmatrači su takođe zabrinuti zbog Vučićevog uticaja na pravosuđe, izborni proces, državne i privatne medije.

Misija OEBS-a, koja je posmatrala izbore, saopštila je da su efikasno sprovedeni, ali da je zabrinjavajuća dominacija vladajuće partije u medijima, piše Njujork tajms.

List podseća da je predsednik Srbije održavao dobre veze sa Rusijom i ojačavao odnose sa Kinom, dok je istovremeno pozicionirao zemlju ka EU, i nije pokazao nameru da odabere stranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG