Linkovi

Prvi susret Vučića i Hotija u Briselu, tehnički dijalog naredne nedelje


Susret Vučića i Hotija u Briselu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, uz moderaciju specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka završen je u četvrtak veče u Briselu.

U prvim izjavama posle susreta Vučić i Hoti su potvrdili da su razgovarali o nestalima, raseljenima i ekonomskim pitanjima.

Predsednik Srbije je razjasnio da se iduće nedelje na tehničkom nivou nastavljaju razgovori o nestalima i raseljenima. "Spremni smo da odgovorimo na svaki zahtev Albanaca", rekao je Vučić i nastavio:

"Gde god pomisle da mogu da pokažu na mapi mesto gde im se čini ili gde misle da je moguće da postoji bilo kakvo grobno mesto Albanaca, mi smo spremni zajedno sa njima i uz evropsko prisustvo da pokažemo da li ima nešto ili nema. Ali smo tražili isto pravo za nas. Zato što mi do sada nismo imali pristup Lapušniku, Dojnicama, Đakovici, Košarama, istoku i nekim drugim lokacijama”.

Govoreći o razgovorima o ekonomskim temama, Vučić je istakao da su predstavnici Kosova imali drugačiji pristup ovoj temi i da su neki došli da razgovaraju o ratnoj odšteti:

"Rekao sam nema smisla da o tome razgovaramo. Ne možemo da govorimo o preprekama, a zalažemo se za ukidanje svih barijera”, rekao je Vučić i dodao da je tražio da se razgovara i o Zajednici srpskih opština, ali da još nije utvrđeno kada će ta tema biti otvorena.

Vučić: Nema smisla da razgovaramo o ratnoj odšteti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Predstavnici Srbije i Kosova su tražili otvaranje arhiva - Priština je zahtevala otvaranje policijskih arhiva Srbije, dok je Beograd tražio otvaranje arhiva Oslobodilačke vojske Kosova.

Sa druge strane, i kosovski premijer Avdulah Hoti je potvrdio da je susret zaista bio težak, da se radi o finalnoj fazi gde treba da se okončaju sva otvorena pitanja i da su se dve strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

“Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili meseci. Ne više od toga. Ja sam uveren da imamo mogućnosti da učinimo naredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika Miroslava Lajčaka”, rekao je Hoti i naglasio da je najvažnije da postoji politička volja za okončanje ovog procesa u predstojećem periodu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, potvrdio je da su se predstavnici dve strane saglasili da se tehnički dijalog održi već naredne nedelje, a da će se najviši politički nivo dijaloga nastaviti početkom septembra.

Pozdravivši posvećenost strana procesu, on je naveo da mu je drago što su se lideri dogovorili da intenzivno rade na nivou stručnjaka već sledeće nedelje u Briselu.

Odvojeno sa Boreljom i Lajčakom

Prethodno, Vučić i Hoti su imali bilateralne susrete sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

"Drago mi je da se EU vratila 'za volan' ovog procesa", istakao je Borelj i podsetio da se Vučić i Hoti susreću drugi put u nedelju dana – prvo video linkom, a sada i lično, čime su, kako je rekao, pokazala čvrstu posvećenost dijalogu u kome posreduje EU.

Vučić i Hoti razgovarali sa Boreljom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

"Očekujem konstruktivnu diskusiju o prvim elementima naših razgovora koji će doprineti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ohrabrujem obe strane da današnjim razgovorima pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma i sa razmišljanjem o evropskoj budućnosti građana Srbije i Kosova", rekao je Borelj u Briselu.U dijalogu će se razgovarati o svim pitanjima, "jer su ona od ključnog značaja za normalizaciju odnosa" dve strane, objasnila je metodologiju dijaloga portparolka u Evropskoj komisiji Nabila Masrali.

Današnjim razgovorima, kao dvema video konferencijama koje su prethodile ličnom susretu predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Avduhala Hotija deblokiran je posle 20 meseci dijalog Beograda i Prištine, do koga je došlo posle odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije.

Takse je uvela vlada Kosova u vreme kad je premijer bio Ramuš Haradinaj uz objašnjenje da je to odgovor na spoljnopolitičke akcije Beograda za povlačenje priznanja i sprečavanje Kosova da pristupi međunarodnim organizacijama.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel odigrao je ključnu ulogu u povlačenju kosovskih taksi, čime su se stekli uslovi sa nastavak dijaloga o normalizaciji u Briselu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG