Linkovi

Riker i Lajčak razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine


FIlip Riker i Miroslav Lajčak
FIlip Riker i Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije objavio je na svom Tviter nalogu da se sastao sa Filipom Rikeom zamenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za Evropu i Evroaziju Stejt departmenta.

"Na kraju radne nedelje, sastao sam se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Filom Rikerom. Razgovarali smo o razvoju na Zapadnom Balkanu i o našoj bliskoj saradnji u dijalogu Beograda i Prištine", naveo je Lajčak.

Sastanak je juče najavio Riker novinarima u telefonskom brifingu tokom posete Briselu gde su ekspertski timovi Kosova i Srbije u četvrtak nastavili razgovore nakon što je, susretom kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prošle srede nastavljen dijalog dve strane posle dvadeset meseci pauze.

Američki diplomata je u četvrtak ukazao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju i budu uključene u proces koji, posredstvom Evropske unije, u Briselu vode Kosovo i Srbija.

“Obe zemlje mogu napraviti velike iskorake u tom pogledu. Naše ambasade, kako u Beogradu, tako i u Prištini, ostaju aktivne i u bliskom kontaktu sa tamošnjim vladama kako bi ih ohrabrile da pronađu načine za napredovanje. I nastavićemo da razgovaramo sa EU i drugim zainteresovanim stranama u procesu. Drago nam je što je dijalog obnovljen i nastavićemo da ga podržavamo. I drago mi je što vidim da se vraća dijalogu i da ćemo i dalje to podržavati”, rekao je Riker.

Američki diplomata ukazao je i da je neizbežno, ali i važno, pomoći Kosovu i Srbiji da pronađu pravac, kako se izrazio, normalizacije.

"I napreduju u ostvarivanju svojih dugoročnih ciljeva i prioriteta. Kao i da podstiču stabilnost i bezbednost u regionu. Bilo je značajnijih koraka u pogledu sporazuma o uspostavljanju aviosaobraćaja i železničkih veza i mi ih i dalje ohrabrujemo da rade na tome”, ukazao je Riker.

XS
SM
MD
LG