Linkovi

Vučić sa Makronom u Parizu: Dijalog Beograda i Prištine 12. jula


Sastanak predsednika Srbije i Francuske u Parizu 2018.
Sastanak predsednika Srbije i Francuske u Parizu 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče da će dijalog Beograda i Prištine početi 12. jula, ali da već sutra počinju zvanični razgovori sa predstavnicima Albanaca, uz podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Imaćemo radnu večeru sa (kosovskim premijerom Avdulahom) Hotijem i (predsednikom Evropskog saveta) Šarlom Mišelom, a onda u nedelju i zvanično dijalog i to neće biti laki dani za nas, rekao je Vučić za TV Pink u uključenju iz Pariza.

Vućić je najavio da ga večeras u prestonici Francuske očekuje razgovor sa Makronom, a potom radne večera, a da će se oko 22.30 sati znati zaključci tog sastanka.

Prema najavama, Vučić će u petak učestvovati na virtuelnoj konferenciji sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uoči nastavka dijaloga sa premijerom Kosova 12. jula u Briselu.

Predsednik Srbije je pred večeru sa Makronom za TV Pink komentarisao pred sastanke u Parizu u Briselu rekao da "nisu laki dani za nas". Komentarisao je i proteste u Beogradu i rekao da je čuo da postoje i teorije da se protesti organizuju kako bi se oslabila pozicija Srbije u pregovorima sa Kosovom.

Pred put u Pariz i Brisel nije govorio o detaljima razgovora, osim što je ocenio da će biti "teški" i da Srbiju čeka "teška jesen sa Kosovom".

“Niko neće da nas mazi i poklanja, već da pritiska da izgubimo. Zato je potrebno jedistvo, da dobro razumemo svoju poziciju u svetu”, kazao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare u utorak i najavio da će zatražiti da EU preuzme važniju političku ulogu.

Nakon sastanaka u Parizu, Vučić će se u subotu u Briselu na radnoj večeri sresti sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, kao i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem pred nastavak dijaloga u nedelju, 12. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG