Linkovi

Vučić: Srbija jedina ima različite stavove, zahtevi Prištine maksimalistički


Francuski predsednik Emanuel Makron, desno, prisustvuje onlajn sastanku sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nemačkom kancelarkom Anelom Merkel, u Jelisejskoj palati, 10. jula 2020. (Foto: AP Photo/Christophe Ena, Pool)
Francuski predsednik Emanuel Makron, desno, prisustvuje onlajn sastanku sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nemačkom kancelarkom Anelom Merkel, u Jelisejskoj palati, 10. jula 2020. (Foto: AP Photo/Christophe Ena, Pool)

Dijalog Beograd i Prištine biće nastavljen po malo promenjenom planu i umesto susreta dve strane u nedelju, toga dana će, kako je danas izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu, biće održana nova video konferencija, a za četvrtak je predviđen susret dve delegacije u Briselu.

Posle video konferencije sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom Vučić je izjavio da je video samit bio težak, ali da je Srbija spremna da razgovara o koracima kojima bi se popravljali odnosi i atmosfera između srpskog i albanskog naroda:

"Imali smo težak razgovor. Srbija je tu jedina koja ima različite stavove. Verujem da će Nemci i Francuzi izaći sa svojim zajedničkim predsedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje".

U video samitu su učestvovali i visoki predstavnik EU Đozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a Vučić je posle tog sastanka rekao da nije moguće da Srbija prihvati ultimatume i maksimalističke zahteve Prištine:

"Albanska strana je izašla sa zahtevima koji su... Mi smo ih zapisali. A sad pogledajte kakva je pozicija svih nas i šta je to što oni traže. Pod jedan - očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, pod dva - očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova. Pod tri - trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, pod četiri - članstvo Prištine u UN, zatim da druge zemlje EU priznaju Kosovo. A onda će da se bave i nestalima i pitanjima ratne štete", rekao je Vučić u Parizu.

Vučič je rekao i da je zahvalan Makronu i Angeli Merkel na prilici da ih dovedu za isti sto i pokažu evropsku posvećenost rešavanju problema na zapadnom Balkanu. On je objasnio da je do promene plana došlo na zahtev Prištine koja je poručili da im ne odgovara dolazak u nedelju, jer Hašim Tači ima nešto sa sudom u Hagu.

Treba reći i da je grupa srpskih studenata i doktoranata sačekala Vučića ispred rezidencije ambasadora u Parizu sa transparentima koji su govorili o situacija sa pandemijom koronavirusom u Srbiji i protestima koji se održavaju u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Protesni skup studenata srpskog porekla u Parizu, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 10. jula 2020.
Protesni skup studenata srpskog porekla u Parizu, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 10. jula 2020.

Inače, posle Vučićevog odlaska u Pariz širom Srbije su održani protesti građana koji su za razliku od prva dva protekli u mirnoj atmosferi i bez sukoba sa policijom.

U izjavi u Parizu, Vučić se osvrnuo i na događaje u Srbiji, i po njegovom mišljenju pozicija Srbije je teža zbog protesta, a oni koji su to organizovali su, kako je rekao, na to i računali:

"Nisu oni to radili zabave radi. Ili tek da bi povredili nekog policajca, već da bi napravili veliku štetu Srbiji", ocenio je Vučić i dodao da su se "oni koji su tobož proevropski orijantisani trudili da kažu da je to protiv mera za koronu".

"Jasno je svakom, i po povicima i po svemu drugom, da to nema veze sa koronom. A da ima veze sa koronom bilo bi još gluplje", rekao je Vučić i dodao da oni koji organizuju proteste pokušavaju da dođu na vlast bez izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG