Linkovi

Vučić u Briselu sa čelnicima EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. (Foto: Instagram profil predsednika Srbije)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. (Foto: Instagram profil predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem​.

Kako je prenela N1, tokom dana uslediće sastanci sa ostalim zvaničnicima, zaključno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Kako je navedeno iz Evropske komisije, Fon der Lajen je imala "dobru diskusiju" sa predsednikom Srbije, u društvu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Na sastanku je, kako prenosi N1, razgovarano o nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan na kojem su lideri Unije potvrdili evropsku perspektivu regiona, kao i nameru da se zajedno bore sa pandemijom koronavirusa.

"Predsednica je izrazila podršku nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU", navodi se.

Dodaje se da su se obe strane saglasile o značaju reformi za dalji napredak na evropskom putu, posebno kada je reč o vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Povodom nedavno održanih izbora u Srbiji, Fon der Lajen je poručila vlastima u Srbiji da je potrebno negovati dijalog sa svim političkim akterima kako bi se nastavilo sa reformama na putu ka EU, a koje zahtevaju široki konsenzus, kao i da pitanje izbornih nedostataka bude prioritet.

"Takođe su razgovarali o posledicima pandemije koronavirusa i pomoći koju je EU uputila regionu. Predsednica je potvrdila da će EK na proleće predstaviti ekonomski i investicioni paket koji treba da pomogne dugoročni oporavak regiona i da ga približi Uniji", navodi se u saopštenju nakon sastanka Fon der Lajen sa Vučićem koje prenosi N1.

Kako je objavljeno na instagram nalogu "budućnostsrbijeav", Vučić se prvo sastao sa Ursulom fon der Lajen, a potom sa Varheljijem.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Uoči sastanka u Briselu ističu da odlaganje sastanka u Vašingtonu i optužnica protiv Hašima Tačija ne menja planove koji su objavljeni ranije da do prvog sastanka u okviru obnovljenog dijaloga dođe u julu u Briselu.

Prema navodima RTS, očekuje se razgovor o ukupnim odnosima EU i Srbije, napretku o pregovorima o članstvu, opštem oporavku Evrope i zapadnog Balkana od posledica epidemije, ali i priprema za novu fazu dijaloga Beograda i Prištine.

Unija želi da do nastavka dijaloga dođe u julu.

Fabrici: Vučić u Briselu - signal da je Srbija spremna

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u poetak da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu, odmah posle izbora, jasan signal da je Beograd spremna za pregovore sa Prištinom.

Fabrici je za televiziju Prva rekao da su posmatrači ODIHR su konstatovali da su izbori organizovani na efikasan način.

ODIHR je u izveštaju naglasio da su u kampanji svi mogli da učestvuju, osnovne slobode su poštovane, ali i da je opoziciji bio ograničen pristup medijima dok je dominantno prisustvo u medijima vladajuće koalicije suzilo politički izbor za birače, izjavio je Fabrici.

On je dodao da se o tome mora razgovarati i ubuduće uzeti u obzir.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom kojima posreduje EU, Fabrici je rekao da su izbori pokazali da postoji jasna većina za predsednika države.

Mislim da ne treba povezivati te dve teme, izbori su održani u teškoj situaciji virusa i manjkvostima o kojima je govorila misija ODIHR, ali u pregovorima sa Prištinom, pozicija vlasti je jača nego ikada, rekao je Fabrici. Proces proširenja nije stao i niko nije odustao, a poseta Vučića Briselu je jasan signal za to, zaključio je Fabrici, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG