Linkovi

Tači: Izaći ću čist kao suza


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je "njegova građanska i institucionalna dužnost bila da se pojavi pred tužiocima Specijalnog suda u Hagu" i poručio da će iz tog procesa izaći čist kao suza, prenosi Fonet.

Tači je saslušavan u Hagu pošto je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo objavilo predlog optužnice protiv njega i drugih kosovskih funkcionera, za ratne zločine. Optužnica još nije potvrđena, ali je posle njenog objavljivanja otkazan zakazani susret Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući, planiran za 27. jun, a kosovski predsednik se povukao iz dijaloga sa Srbijom.

Po povratku iz Haga gde je proveo nekoliko dana, Tači je rekao da ne može da govori o detaljima saslušanja, ali da poštuje postupak razjašnjenja istine.

"Ovaj proces je još jedan u nizu tokom 21 godine optužbi i izmišljotina o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu, ali će on jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK, koja je imala nezamenjivu ulogu u oslobađenju kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije.", rekao je Tači, prenosi Fonet.

Predsednik Kosova je kazao "neće dozvoliti da proces u koji je upleten ometa velike poslove koji su pred Kosovom".

Ocenio je da je Kosovu potreban civilizovan dijalog, "posebno o konačnom priznanju od strane Srbije i celog sveta".

Ulogu pregovarača u dijalogu sa Beogradom, otkad je objavljen predlog optužnice protiv Tačija, preuzeo je premijer Kosova Avdulah Hoti, koji je posle 20 meseci blokade seo za pregvoarački sto sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pod okriljem EU.

Hoti je na svom Fejsbuku napisao da "više niko kao temu ne pominje teritorijalni integritet Kosova i da se o tome više ne diskutuje".

Spekulacije da su Vučić i Tači ranije razgovarali o razmeni teritorija potvrdio je Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Hašim Tači je najavio da će, ukoliko optužnica protiv njega bude potvrđena, podneti ostavku na mesto predsednika Kosova.



XS
SM
MD
LG