Linkovi

Borelj pred video-konferenciju: Potrebni hrabrost i posvećenost Beograda i Prištine


Arhiva -predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj u Briselu, 16 jula 2020.

Nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zahteva hrabrost obe strane i posvećenost u duhu kompromisa i pragmatizma, izjavio je u nedelju visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.

Nikada nije lako pronaći rešenje dugotrajnih i bolnih problema, ali zato smo tu, da ponovo pokušamo, rekao je Borelj uoči početka današnje video-konferencije, čiji su učesnici predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Kako je preneo FoNet, Borelj je kao cilj odredio "obnovu ozbiljnog i intenzivnog rada na normalizaciji odnosa između dve strane" i naglasio spremnost EU da podrži napore na pronalaženju "sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji".

Takav sporazum je od ključnog značaja za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu i bezbednost i stabilnost celog regiona.

Sve to je ključno i za EU, ocenio je Borelj.

On je izjavio da odsusutvo rešenja otežava razvoj Srbije i Kosova. Znamo da to nije lak proces.

Nikada nije ni bio, ali postoji potreba da se radi u pravcu mira i napretka, radi naše zajedničke budućnosti, rekao je Borelj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG