Linkovi

Tri godine od ubistva Olivera Ivanovića: I dalje se ne zna ko su ubice i nalogodavci


Arhiva - Oliver Ivanović, 23. oktobra 2004.

Treća godišnjica od ubistva predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici je obeležena odvojenim skupovima. Počinioci i nalogodavci ovog ubistva još uvek nisu pronađeni, a kosovsko pravosuđe tereti šest lica za učešće u ubistvu i niz drugih krivičnih dela.

Članovi porodice Olivera Ivanovića, njegovi prijatelji i oko stotinak građana okupilo se u subotu ujutro na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović. Sa ovog skupa je poručeno da Mitrovica neće biti slobodan grad sve dok se ne otkriju ubice i nalogodavci uvistva Ivanovića.

Vučić: Kompletirana slika u uistvu pre tri godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su bezbednosne agencije kompletirale sliku o ubistvu Olivera Ivanovića na današnji dan pre tri godine, uključujući i osobe koje bi mogle biti umešane u taj težak zločin, ali je problem što naši državni organi nisu mogli da prisustvuju uviđaju.

Ali, kompletnu sliku onih koji bi mogli biti umešani ili su imalo motiv, naše službe imaju već mesecima. Država Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su taj gnusan zločin počinili, rekao je Vučić novinarima u Beogradu, preneo je FoNet.

"Hteo bih samo da se zahvalim svima vama koji ste jutros, da kažem, po ovom hladnom vremenu došli da odamo počast Oliveru Ivanoviću da podsetimo i državu Srbiju i institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da i nakon tri godine od njegovog ubistva mi i dalje ne znamo ništa - ni ko su njegove ubice, ni nalogodavci. Uvek je teško stajati na ovom mestu kad god palimo sveće, a pogotovo kad su godišnjice. Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne budemo saznali ko su ubice i nalogodavci Olivera Ivanovića", rekao je aktivista Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice.

Marko Jakšić, bivši član SDP-a, kazao je da ubistvo Ivanovića neće biti rasvetljeno sve dok se ne promeni trenutna vlast u Beogradu.

"Uvek je teško biti na ovom mestu i kako vreme prolazi sve je teže i teže, jer se čini izgleda da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ovog teškog i gnusnog dela rade na tome da se sam čin zaboravi. Značajno je naše prisustvo ovde baš zbog te činjenice da i ovo malo građana Kosovske Mitrovice, članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na ovo strašno ubistvo koje se desilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna i puna istina.

Bojim se da mi tu istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile, a onda očekujem da je to trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela”, rekao je Jakšić.

Na istom mestu, dva sata kasnije, u organizaciji Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” okupilo se oko dvadesetak pristalica ubijenog Olivera Ivanovića.

"I danas posle tri godine na istom mestu, a u Mitrovici muk i tišina, ništa se promenilo nije, osim što imamo traljavu istragu , imamo tri optužnice, imamo 12 hiljada dokaznog materijala, a mi se vraćamo na početak. Strašno, tragično", rekla je Ksenija Božović i pozvala u ime SDP-a sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu i Eulex da rasvetle ovo ubistvo.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara. 2018. godine ispred prostorija svoje građanske inicijative u Severnoj Mitrovici. Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je krajem 2019. optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za umešanost u ovo ubistvo. Optužnica je u septembru vraćena na ponovni postupak i od tada su zbog uglavnom protokolarnihproblema odlaganapripremna ročišta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG