Linkovi

Tri meseca od ubistva Olivera Ivanovića; počinioci nisu pronađeni


Mesto ubistva Olivera Ivanovića
Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Danas se navršava tri meseca od ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, počinioci nisu pronađeni, a jutros su u nekoliko gradova Srbije i Kosova osvanuli grafiti sa njegovim likom i imenom.

Prijatelji, rodbina i stranačke kolege ubijenog Olivera Ivanovića okupili su se u ponedeljak i zapalili sveće na mestu gde je 16. januara ove godine Ivanović ubijen.

Ksenija Božović iz građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (SDP) čiji je Ivanović bio lider, kaže da tri meseca posle ubistva još uvek nema odgovora na pitanje, koje je kako je kazala svakodnevno postavljaju – ko je ubio Olivera Ivanovića.

"Naše pitanje šta su radili dva meseca tužilaštvo u Mitrovici, nikakvog odgovora nema. Videćemo šta će uradili Specijalno tužilaštvo u Prištini, ali nismo nimalo optimistični. Sva obećanja iz Prištine i iz Beograda su ostala mrtvo slovo na papiru. Znači, nikakvog odgovora, tri meseca smo na istom mestu", kaže Ksenija Božović.

Pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića danas je drugi put u poslednjih mesec dana u Skupštini Kosova postavio i poslanik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović. Međutim odgovor ni danas nije dobio.

Grafiti sa likom Olivera Ivanovića

Danas su u Severnoj Mitrovici, Prištini i Gračanici osvanuli grafiti sa likom Olivera Ivanovića. Iz SDP-a tvrde da su se isti grafiti pojavili su i u Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Sadu, Beogradu, Užicu i Čačku.

Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Novinar i pesnik Živojin Rakočević je nekoliko dana nakon ubistva Olivera Ivanovića kazao da je potrebno formirati međunarodnu nezavisu ekspertsku komisiju koja bi se bavila slučajem ubistva Olivera Ivanovića. Tri meseca kasnije apeluje da se to hitno učini.

"Ovo je trenutak da se pod hitno napravi međunarodna, nezavisna, ekspertska komisija i grupa koja bi se bavila samo slučajem ubistva Olivera Ivanovića i koja bi imala pristup svim mogućim dokumentima. Koja bi razgovarala sa policijom, koja bi u svojim rukama imala sve ove podatke koje imaju i prištinska i srpska strana i na osnovu toga bismo možda došli do nekakve slike i pomaka u istrazi kada je ubistvo Olivera Ivanovića u pitanju“, rekao je Rakočević za Glas Amerike.

Gračanica
Gračanica

Iz Građanske inicijative Srbija demokratija pravda najavili su da će u utorak pokrenuti peticiju da pešačka zona u Severnoj Mitrovici, ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen Ivanović - nosi njegovo ime.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest metaka 16. januara ove godine ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici, a sahranjen je u aleji velikana u Beogradu.

XS
SM
MD
LG