Linkovi

Sećanje na ubijenog Olivera Ivanovića: 1.000 sveća za 1.000 dana tišine


Obeležavanje hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića (Foto: RFE/RL/Maja Fićović)
Obeležavanje hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića (Foto: RFE/RL/Maja Fićović)

Porukom „1000 sveća za 1000 dana tišine“ - u severnoj Mitrovici obeleženo je hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića, političkog predstavnika Srba sa severa Kosova.

Nekoliko desetina građana, prijatelja i članova porodice Olivera Ivanovića okupili su se ispred sedišta Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, gde je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine.

Ovde smo prevashodno da pokažemo porodici Olivera Ivanovića da oni nisu sami u ovome i da ćemo i dalje biti sa njima. Nije nas večeras bilo 1000, ali smo zapalili sveće za 1000 Mitrovčana koji nisu došli iz nekih svojih razloga. Oliver će živeti sve dok god bude neko od nas živ i dok nas god bude ovde, mi ćemo pamtiti njegovo delo i rad“, poručio je Dejan Nedeljković jedan od organizatora skupa.

Paljenje 1000 sveća, povodom 1000 dana od ubistva Olivera Ivanovića organizovano je i u Beogradu. Odavanje pošte Ivanoviću u crkvi Svetog Marka organizovala je Udružena opozicija Srbije (UOPS).

Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u Beogradu

Protiv šestoro osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je krajem prošle godine optužnicu.

Februara 2020. održano je prvo sudsko ročište, kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi. Drugo ročište koje je bilo zakazano za 16. mart odloženo je zbog pandemije kosonavirusa.

Pre oko dve nedelje pojedini advokati optuženih sapštili su da je Apelacioni sud prihvatio žalbe odbrane okrivljenih i doneo odluku da predmet vrati na početak.

XS
SM
MD
LG