Linkovi

Radoičić glavnoosumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića


Milan Radoičić u Predsedništvu Srbije, februar 2019. (Foto: RSE)
Milan Radoičić u Predsedništvu Srbije, februar 2019. (Foto: RSE)

Dosije Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, o ubistvu čelnika inicijative "Sloboda demokratija pravda" Olivera Ivanovića, je kompletiran i prosleđen u cilju izdavanja međunarodne poternice.

To je saopštio odlazeći ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri, navodeći da je takvu odluku doneo sud u Prištini, ali ne precizirajući sa koje adrese je zatraženo raspisivanje međunarodne poternice, objavio je Radio Slobodna Evropa.

"Radoičić je osumnjičen za ubistvo kosovskog političara", navedeno je u Tahirijevom saopštenju, dok se u nastavku Radoičić označava kao glavnoosumnjičeni.

"U našim nastojanjima da pred lice pravde dovedemo ubice kosovskog političara srpske nacionalnosti Olivera Ivanovića danas smo dobili odluku Osnovnog suda u Prištini, koju smo dalje prosledili kao međunarodnu poternicu za glavnog osumnjičenog Milana Radoičića. Bez obzira na ometanja istrage od strane Srbije, kao institucije odgovorne za vladavinu zakona, nećemo odustati. Bili smo beskompromisni u gonjenju osumnjičenih", izjavio je Tahiri u Prištini.

Abeljard Tahiri je ocenio i da je ovo prvi korak koji će pomoći u rasvetljavanju u potpunosti ubistva Olivera Ivanovića. Podvlači takođe da će poternica pomoći u rasvetljavanju motiva i nalogodavaca ovog krivičnog dela.

"Republika Kosovo i sve njene institucije neće se zaustaviti do rasvetljavanja slučaja ubistva građanina i kosovskog političara Olivera Ivanovića", saopštio je Tahiri.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. u Severnoj Mitrovici.

Milan Radoičić je van dometa kosovskih vlasati. Nalazi se u Srbiji, gde se kao jedan od lidera Srpske liste pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Poslednji put 3. jula, u Predsedništvu Srbije u Beogradu, prilikom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Srpska lista: Zastrašivanje

Srpska lista oglasila se saopštenjem pre zvaničnog saopštenja kosovskog Ministarstva pravde, a u trenutku kada su se u tamošnjim medijima pojavile spekulacije o odluci prištinskog suda.

U saopštenju ove partije se navodi da "poslednje aktivnosti koje kosovske institucije sprovode protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića imaju za cilj zastrašivanje srpskog stanovništva, a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena u albanskoj javnosti, u predvorje vanrednih izbora čije se raspisivanje očekuje".

"Raspisivanje nekakve poternice, dan nakon što je obznanjeno da ćemo u narednom perioda imati vanredne parlamentarne izbore, je uzaludni pokušaj kosovskih Albanaca da zastraše srpski narod", stoji u saopštenju Srpske liste.

Navodi se i kako je očigledno da "Prištini smeta Srpska lista koja je brana antisrpskim aktivnostima" na Kosovu.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, bliska Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića, a podržavala je odlazeću Vladu Kosova Ramuša Haradinaja. Takođe, pobedila je na izborima za vlast u četiri opštine na severu Kosova, većinski naseljene srpskim stanovništvom, u decembru 2018. godine.

Takođe njeni predstavnici su na vlasti i u ostalih šest kosovskih opština većinski naseljenih Srbima južno od reke Ibar.

Đurić: Pokušaj deligitimizacije Srpske liste

Takođe, na prve medijske spekulacije stigle su i reakcije iz Beograda.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kazao je ranije danas da je raspisivanje kosovske poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem "poslednji u seriji pritisaka na srpski narod" i "pokušaj da se politički delegitimizuje Srpska lista".

"Kosovsko pravosuđe, umesto da se bavi suzbijanjem verskog ekstremizma i dekonstrukcijom albanskih kriminalnih klanova, jedva čeka da po naredbi prištinskih kriminalnih bosova na sebe preuzme ulogu palice za političko razračunavanje", naveo je Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG