Linkovi

Deset meseci od ubistva Olivera Ivanovića, bez pomaka u istrazi


Deset meseci od ubistva Olivera Ivanović, bez pomaka u istrazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ni 10 meseci posle ubistva Olivera Ivanovića još nema nikakvih pomaka u istrazi. Saradnici i prijatelji Ivanovića položili su cveće i zapalili sveće na mestu gde je ubijen u severnoj Mitrovici.

Potpredsednica Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda - Oliver Ivanović" Ksenija Božović rekla je da se saradnici, prijatelji rodbina, ali i građani Kosova svakodnevno u poslednjih deset meseci pitaju kome i zašto je smetao jedan od najuticajnijih lidera Srba sa severa Kosova. Prema njenim rečima jedino se mogu čuti politička prepucavanja i spinovanja u vezi sa ovim slučajem.

"Osim javnih političkih prepucavanja, rijalitija, slobodno mogu da kažem i spekulacija, institucije ne rade ništa, nikakvu informaciju ne daju ni nama njegovim saradnicima, čak ni članovima porodice, ostaju nemi“, rekla je Božović.

Saradnici i prijatelji Olivera Ivanovića obeležavaju 10 meseci od njegovog ubistva u Severnoj Mitrovici
Saradnici i prijatelji Olivera Ivanovića obeležavaju 10 meseci od njegovog ubistva u Severnoj Mitrovici

Ona je kazala da su predstavnici GI "Srbija demokratija pravda - Oliver Ivanović" uputili pismo predstavnicima Euleksa, EU, KFOR-a i ambasada u Prištini, uz podsećanje da je prošlo 10 meseci od Ivanovićevog ubistva i pitanje šta su uradili i šta rade institucije u vezi sa tim slučajem.

„Tražimo i od njih da iskoriste svoj diplomatski uticaj na te institucije i da izađu s bilo kakvom informacijom dokle je stigla istraga, ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića, zašto i kome je smetao Oliver Ivanović“, kazala je Božović.

"Moramo istrajati"

Predsednik Građanske incijative “Za naš Zvečan“ dr Dragiša Milović kaže da se ubistvo Olivera Ivanovića ne sme zaboraviti.

„Čini mi se da se svih ovih 10 meseci pokušava da se ubistvo Olivera Ivanovića stavi po strani, zataška. Međutim, njegovi prijatelji, građani Kosovske Mitrovice, severa, svi dobronamerni, svi koji verujemo u pravdu i u pravo moramo verovati da će se otkriti ko je dao nalog i ko je izvršio ubistvo Olivera Ivanovića. Vidimo da se to ovih dana pomenulo i na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ministar Dačić je to uradio i to je dobro, dakle moramo istrajati“, kazao je Milović.

Istragu o ubistvu Olivera Ivanovića je posle zločina vodilo tužilaštvo u Mitrovici, ali je dva meseca kasnije taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova. Paralelnu istragu u Srbiji vodi i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Nijedno od ova dva tužilaštva nije do danas saopštilo skoro nikakve značajne detalje o ubistvu Ivanovića.

„Mi smo ubeđeni, mi kao prijatelji Olivera ivanovića, čak i dobar deo rodbine Olivera Ivanovića da nalogodavci i ubice neće biti pronađeni nikad, sve dok je ova politička garnitura i u Prištini i u Srbiji. Da postoji malo političke volje ovaj problem bi bio rešen, međutim mislim da koliko se trguje s celim problemom oko Kosova, tako se trguje i s ubistvom Olivera Ivanovića“, rekao je novinarima Dejan Nedeljković, prijatelj ubijenog Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici sa šest metaka iz vatrenog oružja. Sahranjen je u aleji zaslužnih građana u Beogradu.

XS
SM
MD
LG