Linkovi

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića odloženo za 11. februar


Detalj sa pripremnog ročišta u okviru suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: VOA)
Detalj sa pripremnog ročišta u okviru suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: VOA)

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića odloženo je za 11. februar 2020. godine, zato što braniocima optuženih nije dostavljena nova optužnica na srpskom jeziku, koja je u sud stigla pre tri dana, kao i ostali materijali.

Sudija Valjon Kurtaj obavestio je prisutne na početku pripremnog ročišta, da je 27. decembra stigla nova optužnica, koja - prema njegovim rečima - sadrži nove dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Dokazni materajal i drugi spisi, na ukupno 12.500 strana, braniocima su na albanskom jeziku dostavljeni na CD-u, koji pojedini advokati optuženih nisu mogli da otvore i zato su zatražili da im se optužnica i svi ostali materijali dostave na srpskom jeziku, u štampanoj formi.

Sudija je naložio tužilaštvu da u roku od 30 dana prevede optužnicu i ostale materijale, koji će se koristiti u ovom krivičnom postupku i novo ročište zakazao za 11. februar 2020. godine.

“Danas je suđenje odloženo zbog jedne najapsurdnije situacije koju sam doživeo u karijeri. Da tužilaštvo u petak podnosi novu optužnicu, umesto da izmeni staru i da sada imamo u ovoj situaciji dve optužnice protiv istih ljudi za iste radnje i za slična krivična dela. Sud je ostavio rok tužilaštvu 30 dana da odbrani dostavi sve dokaze koje su priložili uz optužnicu, to je 12.500 strana. Ja stvarno ne znam šta su oni dve godine radili i zbog čega ta dokumentacija do sada nije prevedena“, rekao je novinarima advokat Dejan Vasić, branilac optuženog Dragiše Markovića.

Od šestoro optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića trojica se nalaze u pritvoru – Nedeljko Spasojević, Rade Basara i Marko Rošić.

„Oni prave neki spektakl od ovog suđenja, sami ste videli da je ovo jedna obična lakrdija. Ja ne znam koja im je ovo optužnica po redu, samo da bi produžili. Ovako će stalno da bude, jer ko god je imao uvid u ovu optužnicu, ovo optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića uopšte nije. Ovde se priča o nekim grupama, o nekim tučama, veze s mozgom nema. Sami ste videli, lakrdija“, kazao je Nebojša Rošić otac Marka Rošića u obraćanju novinarima.

Ksenija Božović iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda - Oliver Ivanović", takođe je imala niz primedbi na današnje ročište.

„Samo se potvrđuje ono što smo govorili od prvog dana istrage, da je istraga traljava, da je optužnica traljava, da je sve ovo samo jedna farsa i evo danas se to i potvrdilo. Nervoza kod sudije, neprofesionalno prevođenje, nikakav odgovor od tužilaštva, pokazuje koliko je ova institucija neprofesionalna“, kazala je Božović.

Pored Nedeljka Spasojevića, Radeta Basare i Marka Rošića, koji su u pritvoru, među optuženima da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića su i Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, koji se brane sa slobode.

Današnjem pripremnom ročištu nisu prisustvovali članovi porodice Olivera Ivanovića koji je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG