Linkovi

Nema odgovora ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića, nezavisna istraga jedino rešenje


Transparent na protestu u Beogradu protiv vlasti Aleksandra Vučića, 19. januara 2019. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)
Transparent na protestu u Beogradu protiv vlasti Aleksandra Vučića, 19. januara 2019. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)

Građanska inicijativa “Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović” saopštila je u utorak da optužnica koju je u ponedeljak podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova ne pruža odgovor ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića. Iz ove Građanske inicijative navode da je Specijalno tužilaštvo pored petoro lica podiglo optužnicu i protiv Silvane Arsović, sekretarice Olivera Ivanovića za umešanost u ubistvo i ističu da ona ne poznaje, niti je ikada imala kontakt sa ostalim osumnjičenima.

Optužnica Sprecijalnog tužilaštva Kosova u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koja je dostupna javnosti, ne daje odgovore o motivu i direktnim učesnicima u ubistvu Ivanovića, smatra novinar Živojin Rakočević. Prema njegovim rečima to je forma kojom tužilaštvo pokušava da zadovolji sve strane i ističe da kompletan proces ukazuje na to da je međunarodna nezavisna istraga bila jedino rešenje.

„Pogledajte ko su tamo nešto osumnjičeni, kako to izgleda, kada vidite najbliže njegove saradnike, onda shvatite da je to jedan opšti provizorijum u kom neće biti pravde. Jedina moguća pravda je pritisak koji bi se izvršio sa strane i koji bi sve ove faktore sa terena primorao da kažu ko je ubio najdemokratskijeg i najnormalnijeg političara na Kosovu i Metohiji u proteklih verovatno 30 ili 40 godina“, rekao je za Glas Amerike Živojin Rakočević.

Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja takođe smatra da bi u rasvetljavanju ubistva Olivera Iivanovića trebalo da se ukjuči i neka treća strana, jer Beograd i Priština od samog početka istrage jedni druge optužuju za nesaradnju u vezi ovog slučaja.

„Ja mislim da zbog te obostrane sumnje, zbog tih prepirki oko toga ko je kompetentan da sve to odradi i istraži i da je trebalo da se angažuje i treća strana u ceo taj proces da bi se osigurala nekako ta saradnja i pravi ishod celog tog slučaja, a to je dovođenje krivaca na optuženičku klupu“, navodi Ljepaja za Glas Amerike.

Sličnog je mišljenja i istoričar Aleksandar Gudžić koji smatra da su za ubistvo Olivera Ivanovića odgovorni Priština, Beograd i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

„Niko Oliveru Ivanoviću nije pružao zaštitu kada je ukazivao na opasnost koja mu preti. Tako da su za njegovu smrt podjednako odgovorne sve tri strane i bojim se da nikada nećemo saznati pravu pozadinu ubistva Olivera Ivanovića“, kazao je Gudžić za Glas Amerike.

Glas Amerike pitao je i građane Prištine i Gračanice da li nakon podizanja optužnice u slučaju Olivera Ivanovića očekuju da će se saznati istina o ovom ubistvu.

„Mislim da će biti dugo to kako bi videli gde je istina. Možda treba da se traži pomoć i od drugih strana. Ja mislim da bez pomoći drugih strana, ne može da bude tako brzo rešenje“.

„Znam da je teško možda da se nađe ubica, jer prošlo je godinu i nešto dana od kako su ga ubili, ali možda mogu da kažem da ga nisu ubili Albanci. Ne verujem u to„.

„Došlo je vreme da se sazna ko je kriv, a ne narod da se bavi time. Postoji sud, tužilaštvo oni su kompetentni mi ne trebamo da se mešamo u njihov posao“, kažu građani Prištine.

Sve zavisi od kosovskih vlasti. Ako oni urade nešto urade, ali nažalost Srbija mislim da ne može ništa da uradi, ne može da utiče na to“.

„ Svakako očekujem da se otkriju ubice i voleo bih da se otkriju ubice Olivera Ivanovića", smatraju građani Gračanice.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u ponedeljak da je Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini podnelo optužnicu protiv šest lica za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako Glas Amerike nezvanično saznaje ova optužnica je ispisana na 39 strana.

XS
SM
MD
LG