Linkovi

Ed Džozef: Implikacije ubistva Ivanovića zavise od identiteta počinioca


Edvard Džozef
Edvard Džozef

Posledice ubistva Olivera Ivanovića zavisiće pre svega od etničke pripadnosti počinioca ubistva, odnosno pitanja da li je Srbin ili Albanac, ocenio je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike analitičar Edvard Džozef sa Univerziteta Džons Hopkins. Džozef, koji je i lično poznavao Ivanovića, prvo je izrazio duboko saučešće njegovoj porodici.

"Kosovo je veoma polarizovano, a Mitrovica je žarište. Ako je Olivera Ivanovića, iz nekog razloga ubio neki Srbin, to znači da Albanci, koji su u napetom, neprijateljskom odnosu sa Srbima posebno na severu, nisu umešani. Ako je u pitanju unutrašnji srpski sukob, Albanci nisu umešani i ne bi moralo da dođe do zapaljive reakcije. Ipak, ako su Albanci umešani, posledice su mnogo ozbiljnije. Onda ovo ubistvo dobija politčki karakter i postaje, kao što je predsednik Vučić već rekao – napad na celu srpsku naciju. Takvo osećanje da su napadnuti bi delila cela srpska zajednica. Ohrabrujuće je što je i predsednik Tači jasno osudio ubistvo i rekao da će se raditi na tome da počinioci budu privedeni pravdi.

Vidimo da je ubistvo već imalo negativan uticaj kada je srpska delegacija napustila pregovore u Briselu. Posledice su ozbiljne. Incident ovog tipa svakako podiže tenzije, kao i svaki incident na Kosovu međuetničkog karaktera. To je bio slučaj sa nemirima 2004. i tenzijama 2012 posle jednog incidenta na severu kada je ubijen albanski policajac. Potencijal za eskalaciju tenzija je prisutan na Kosovu, to je realnost. Oliver Ivanović je ikona, neko koga sam lično poznavao, verovatno najpoznatiji Srbin na Kosovu. Njegova smrt će uticati na sve na Kosovu a Srbi će pažljivo motriti na istragu i posebno - identitet počinilaca.

XS
SM
MD
LG