Linkovi

Beli božur istoričaru i advokatu, crni - direktoru KBC u Gračanici


Istoričar Aleksandar Gudžić i advokat Dejan A. Vasić dobili su priznanje Beli božur za najbolju saradnju sa medijima 2020.
Istoričar Aleksandar Gudžić i advokat Dejan A. Vasić dobili su priznanje Beli božur za najbolju saradnju sa medijima 2020.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu dodelilo je advoкatu Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću priznanje "Beli božur", za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2020. godini. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima ove godine pripao je direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislavu Laziću.

U obrazloženju članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu navodi se da su, u godini koja će po svemu sudeći, ostati upamćena po različitim ograničenjima i strahovima od pandemije koronavirusa, advokat Dejan A.Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić pokazali nesebičan i izuzetan odnos prema medijima i novinarima.

Dodeljene nagrade za najbolju i najgoru saradnju sa medijima na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

„Jesam se zaista trudio da koliko god je to u mojoj moći i koliko god mi to vreme dozvoljava da novinare i javnost obavestim o predmetima na kojima sam radio. U suštini i ta saopštenja koja su novinari dobijali od mene su bila vezana za posao kojim se bavim, a prevashodno za ljude koje sam sve ove godine pred kosovskim sudovima branio i zastupao”, rekao je advokat Dejan A.Vasić.

Obrazlažući dodelu priznanja Aleksandru Gružiću, članica UNS-a Zorica Vorgučić istakla je da je ovaj mladi istoričar pravo osveženje za novinare sa centralnog Kosova. Gudžić je zaposlen u Domu kulture u Gračanici.

„Moram priznati da sam iznenađen i da negde nisam očekivao da ću dobiti ovo priznanje, jer smatram da sam samo radio svoj posao. Dolazeći danas razmišljao sam da li da govorim o mojoj saradnji sa medijima vezano za analitiku kosovske političke scene i prilike ili o značaju medija u oblasti kulture i toj saradnji Doma kulture sa medijima - odlučio sam se za ovo drugo iz jednog razloga. Smatram i mišljenja sam, a to je negde i politika kuće koju predstavljam, da su mediji važni i saradnja kulturnih institucija sa medijima je važna u promovisanju visoke kulture koja je značajna za razvoj svakog društva pa i ovog našeg“, kazao je istoričar Aleksandar Gudžić.

Beli i crni božur 2020.
Beli i crni božur 2020.

Glasovima članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu ovogodišnja plaketa "Crni božur", koja se dodeljuje za najlošiji odnos prema medijima i novinarima, pripao je direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislavu Laziću, koji se nije pojavio na uručenju. U obrazloženju UNS-a na Kosovu navodi se da je u vremenu pandemije koronavirusa dr Lazić u najvećoj meri izbegavao pojavljivanje pred medijima i novinarima.

U početnom periodu pandemije bilo je potrebno izvršiti veliki pritisak kako bi se uopšte organizovala konferencija za štampu doktora Lazića i Kriznog štaba za borbu protiv ovog virusa. Nakon poziva i pritiska da se konferencije održavaju i na to da mediji i građani imaju pravo na istinite i pravovremene informacije, obećano je redovno održavanje konferencija za medije. Međutim, to nije ispunjeno. Doktor Lazić je uglavnom nastavio da izbegava odgovore na novinarska pitanja, ali se dešavalo I da selektivno bira medije kojima će davati izjave“, navela je Zorica Vorgučić obrazlažući stav UNS-a na Kosovu.

Novinarka Anđelka Ćup ukazala je na važnost saradnje institucija, organizacija i pojedinaca sa novinarima i medijima.

„Ono što je posebno važno za taj odnos sa medijima jeste da je sad u doba pandemije najvažniji bio taj odnos sa lekarima i meni je zaista žao su lekari ti i ja potpuno razumem da lekari imaju sad u ovoj situaciji mnogo obaveza mnogo posla, ali i jedna od obaveza da javnost bude upoznata sa trentunom epidemiloškom situacijom i da javnost bude upoznata sa tim imamo li tih lekova ili nemamo, jer imamo deset informacija, čas ih imamo, čas ih nemamo“, rekla je Anđelka Ćup.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim poštom, a ove godine je bilo 14 kandidata za “Beli božur” i šest za “Crni božur”.

Beli i Crni božur Udruženje novinara Srbije na Kosovu ustanovilo je 2014. godine, s namerom da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje i odnosa institucija i pojedinaca prema medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici Belog božura su: Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A.Vasić i Aleksandar Gudžić ( 2020 ).

Dosadašnji dobitnici plakete "Crni božur" bili su : Opština Parteš – Pasjane (2014.), opština Štrpce (2015.), zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018) i Skupština Kosova ( 2019), direktor KBC Priština-Gračanica Bratislav Lazić (2020 ).

XS
SM
MD
LG