Linkovi

U Beogradu tihi protest na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića


Protest u Beogradu na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.
Protest u Beogradu na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Protestno okupljanje i šetnja povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" održano je u sredu uveče u centru Beograda, a sa skupa je upućen zahtev da se otkriju ubice i nalogodavci ovo zločina.

Pred početak šetnje, okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović, koji je rekao da je prošlo godinu dana od kako je likvidiran Oliver Ivanović i da javnost već godinu dana ne zna ko je naredio ubistvo.

"Samo smo dobili informaciju ko nije", rekao je Trifunović i dodao da je Ivanović bio čovek koji je mislio svojom glavom, borio se za mir i zajednički život Srba i Albanaca. Rekao je da je to bio političko ubistvo.

Kolona je krenula nešto posle 18 sati sa Platoa, a na njenom čelu bili su predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva koji su zbog tog protesta pešice stigli do Beograda.

Učesnici šetnje nosili su veliki transparent na kome je pisalo "Nas je ipak više", a u potpisu "Počelo je" i "Jedan od pet miliona".

Građani su se u tihoj koloni, bez zvižduka i uzvikivanja parola, samo uz zvuke tihog žamora, prošetali od platoa, Ulicom kralja Milana, preko Trga Slavija, do Hrama svetog Save.

VIDEO Tihi protest u Beogradu na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Kada su predvodnici skupa stigli do Slavije, kolona se zaustavila i učesnici su u tišini upalili i podigli sveće ili upalili svetla na svojim mobilnim telefonima.

Kasnije su zapalili sveće ispred Hrama, pošto im nije bilo dozvoljeno da u njega uđu.

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Djilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović i mnoge druge javne ličnosti.

Saobraćaj je u vreme trajanja protesne šetnje bio zatvoren duž maršrute kojom se kolona kretala, a viđeni su samo malobrojni saobraćajci u uniformama koji su regulisali saobraćaj. Drugih uniformisanih policajaca ponovo nije bilo, kao ni incidenata.

Protest u Beogradu na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića
Protest u Beogradu na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića

Šetnju je organizovala grupa "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" koja subotom organizuje proteste u Beogradu, a sa razglasa su građani pozvani da dođu na sledeći protest u subotu, 19. januara.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

XS
SM
MD
LG