Linkovi

Bezbednosne snage Mjanmara ubile 11 demonstranata u Kalaju


Arhiva - Demonstranti reaguju na suzavac koji je ispalila policija tokom demonstracija protiv vojnog puča u severozapadnom gradu Kalaju, Mjanmar, 2. marta 2021.
Arhiva - Demonstranti reaguju na suzavac koji je ispalila policija tokom demonstracija protiv vojnog puča u severozapadnom gradu Kalaju, Mjanmar, 2. marta 2021.

Pripadnici mjanmarskih snaga bezbednosti ubili su najmanje 11 civila i ranili najmanje 10 u sredu kada su otvorili vatru na provladine demonstrante u severozapadnom gradu Kalai, stoji u izveštajima koje je primio Burmanski servis Glasa Amerike

Jedan organizator protesta rekao je za VoA da su trupe koje su imale zadatak da uklone barikade koje su postavili demonstranti neselektivno otvorile vatru na demonstrante koji traže da se civilna vlada Aung San Su Ći vrati na vlast.

Organizator je rekao da je neodređeni broj demonstranata, od kojih su neki naoružani ručno pravljenim i ličnim naoružanjem, uhapšen u gradu poznatom po žestokom otporu provladinih građana.

Na video snimku, napravljenom pred zoru, čuju se zvuci pucnjave i eksplozije granata. U objavama na društvenim mrežama kaže se da su ispaljene i tromblonske mine.

Mladić koji živi u Kalaju i koji je izbegao hapšenje rekao je za VoA da su snage bezbednosti ispustile najmanje 20 tromblonskih raketa kako bi uništili barikade i otvorili vatru na demonstrante.

Demonstranti u Kalaju, koji su se prethodno naoružali lovačkim puškama i uspostavili uporišta u susedstvu, naneli su žrtve bezbednosnim snagama tokom napada na grad i obližnja sela 28. marta, navodi novinska služba Mjanmar nau.

Demonstranti, koji su organizovali ono što nazivaju civilnom vojskom Kalaja, narednih dana naneli su više žrtava snagama hunte, izvestila je internet stranica sa vestima.

Napad 28. marta dogodio se dan nakon što su vladine trupe ubile više od 110 civila širom te zemlje jugoistočne Azije, što je najveći broj poginulih u jednom danu od vojnog puča 1. februara koji je zbacio demokratski izabranu vladu.

Protesti širom zemlje

Redovni antivladini protesti nastavljeni su u drugim gradovima i mestima u sredu, uključujući Bago, severoistočno od Jangona, gde je jedan stanovnik potvrdio za VoA da su vladine snage ubile dva muškarca, a petoro ranili.

Jedna osoba ubijena je u protestima u Monivaju, glavnom gradu regiona Sagajng, a druga osoba ubijena u gradu Niaung Šve u južnoj državi Šan, potvrđeno je za VoA. Zabeleženo je najmanje devet hapšenja u gradu Davae na jugu zemlje.

Gotovo 600 civila, uključujući desetine dece, ubile su vladine trupe i policija od početka puča, podaci su Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP). Od 3.500 ljudi koliko ih je uhapšeno, 2.750 i dalje je u pritvoru, saopštila je AAPP.

Nacionalna liga za demokratiju, koju je predvodila Su Ći, upravljala je Mjanmarom od njegovih prvih otvorenih demokratskih izbora 2015. godine, ali vojska je osporavala izborne rezultate prošlog novembra, tvrdeći da su bile raširene izborne prevare, uglavnom bez dokaza.

Su Ći i predsednik Vin Mint privedeni su u februarskom puču. Vojno stanje je uvedeno u gradovima širom Mjanmara.

Pozivi na uzdržanost

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 1. aprila ponovio je poziv za hitno oslobađanje svih uhapšenih u Mjanmaru, uključujući Su Ći i Vina Minta, i okončanje nasilja.

U saopštenju Savet je izrazilo duboku zabrinutost zbog "brzog pogoršanja situacije" u Mjanmaru i najoštrije osudilo upotrebu smrtonosne sile od strane snaga bezbednosti i policije protiv mirnih prodemokratskih demonstranata i smrti stotina civila, uključujući žene i decu.

Savet je takođe pozvao vojsku "da bude krajnje uzdržana" i sve strane "da se suzdrže od nasilja".

Savet bezbednosti takođe je ponovio potrebu za potpunim poštovanjem ljudskih prava i težnjom za "dijalogom i pomirenjem u skladu sa voljom i interesima naroda Mjanmara".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG