Linkovi

SAD uvele sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara


Pristalice vojske nose portret vođe puča generala Min Aung Hlainga dok proslavljaju vojni udar u Nejpjidu.
Pristalice vojske nose portret vođe puča generala Min Aung Hlainga dok proslavljaju vojni udar u Nejpjidu.

Američki Sekretarijat za finansije uvelo je sankcije protiv još dvojice vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor na ubistvo mirnih demonstranata u toj zemlji.

Mere najavljene u ponedeljak kasno ciljaju Moe Mint Tuna i Maung Maung Kiava.

U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

"Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa partnerima iz celog regiona i sveta kako bi vršili pritisak na burmansku vojsku i policiju da zaustave svako nasilje nad mirnim demonstrantima, podržavajući obnavljanje demokratije i vladavine zakona u Burmi, pozivajući na hitnu puštanje političkih zatvorenika, uključujući državnu savetnicu Aung San Su Ći i predsednika Vin Minta, i promovisanje odgovornosti odgovornih za pokušaj preokretanja napretka Burme ka demokratiji", navodi se u izjavi.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo finansija uvelo je sankcije protiv 10 bivših vojnih zvaničnika.

Šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel takođe je osudio puč i "neprihvatljivo nasilje nad mirnim demonstrantima" u izjavi od ponedeljka.

Rekao je da su se ministri EU saglasili sa nizom ciljanih mera, uključujući primenu sankcija protiv vojnih ličnosti odgovornih za puč i njihovih ekonomskih interesa.

Borel je takođe rekao da će EU uskratiti svu direktnu finansijsku podršku programima vladinih reformi u Mjanmaru.

Ali rekao je da mere neće uticati na narod Mjanmara i da će EU "nastaviti da podržava civilno društvo i pruža osnovne usluge".

XS
SM
MD
LG